Predstavnici Učeničkog parlamenta Savremene gimnazije u poseti deci iz Svratišta

Predstavnici Učeničkog parlamenta Savremene gimnazije Ana Jeremić, Milica Popović i Ivan Filip Kovačević posetili su u nedelju, 26. novembra, Svratište – sigurno mesto za decu sa ulice.

Njih troje su ispred svih humanih učenika Savremene gimnazije deci poklonili toplu zimsku garderobu, obuću, knjige i druge stvari koje su sakupili tokom humanitarne akcije u školi.

Utočište za mlade

Centar za integraciju mladih napravio je Svratište, u kom podršku mogu pronaći deca od pet do 15 godina koja žive i rade na ulicama Beograda, a koja su zbog svog načina života izložena raznim rizicima.

U Svratištu, koje se u srpskoj prestonici nalazi na dve lokacije – na opštinama Zvezdara i Novi Beograd, korisnici usluga mogu redovno da ručaju, da dobiju čistu obuću, odeću i podršku tokom obrazovanja, ali i da učestvuju u raznim sportskim, kreativnim, kulturnim i edukativnim aktivnostima koje se posebno organizuju za njih.

Ipak, uprkos radu i velikim zalaganjima svih radnika u Centru, često se dešava da deci i dalje nedostaju najosnovnije stvari za život. Savremeni gimnazijalci su želeli da tu sliku koliko-toliko promene.

Poziv koji se ne odbija

Posetom Svratištu savremeni gimnazijalci su nastavili niz svojih humanitarnih aktivnosti.

Poseta Svratištu

U prethodnom periodu prikupljali su toplu zimsku garderobu i obuću i knjige i igre koje mogu da olakšaju i ulepšaju hladne zimske dane, a posebno se izdvojio gest učenice Teodore Damjanac, koja je nesebično poklonila 90 knjiga dečje literature, koje će decu iz Svratišta obradovati pred novogodišnje praznike.

Humani učenici su sa profesorkom građanskog vaspitanja Anom Brkić učestvovali u volonterskim radionicama koje su bile osmišljene kao druženje i upoznavanje kroz muziku, pesmu i ples i deci iz Svratišta, osim poklona, darovali i jedno radosno popodne.

Ovakvim humanim ponašanjem savremeni gimnazijalci daju primer mladima kako mogu doprineti boljem životu svojih vršnjaka, a Učenički parlament će nastaviti da inicira posete ustanovama u kojima se nalaze deca kojoj su pomoć i podrška najvažnije.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.