Festival dokumentarnog filma „Beldoks”: Učenici pogledali film „Transnistra”

Učenici Savremene gimnazije su u utorak, 14. maja, posetili Beogradski festival dokumentarnog filma „Beldoks”, gde su pogledali film „Transnistra”.

Čak je osamdeset učenika sa svojim profesorima Sanjom Drobnjaković, Marijom Dimitrijević, Marijom Pilčević-Tomašević i Antonijem Arasom prisustvovalo ovom zanimljivom času van učionice, gde su mogli da se upoznaju sa originalnim prikazom života mladih u ovoj posebnoj zemlji.

Edukacija na „Beldoksu”

Beogradski festival dokumentarnog filma u okviru edukacije mladih nudi program „Beldocs Teen”, koji prikazuje besplatne projekcije filmova za tinejdžere, uključujući ih na taj način u interaktivno i kritičko sagledavanje sveta i razmišljanje o sebi.

Film "Transnistra"

Švedsko–dansko–belgijski film, koji su učenici pogledali, govori o ljubavi i prijateljstvu u složenom svetu punom kontradiktornosti, gde grupa mladih pokušava da što bezbolnije odraste i pronađe svoje vrednosti i mesto u svetu. Grupa mladih, koju prati nagrađivana rediteljka Ana Eborn, kreće se od vrelog, bezbrižnog leta do nemilosrdne zime u samoproglašenoj državi Transnistriji.

Nakon projekcije filma održan je razgovor o filmu, na kome su učenici Savremene mogli da razmene svoje utiske i razmišljanja koji su se probudili. Komentarisali su junake filma, poistovetili se sa njima i uočili najvažnije ideje i poruke.

Savremeni učenici obožavaju filmove

Jedna od najzanimljivijih vannastavih aktivnosti u Savremenoj definitivno je gledanje interesantnih filmova, a posebno kada su oni deo festivala kao što je „Beldoks”.

Učenici su do sada imali prilike da pogledaju i filmove „Robin Hud: Početak”, „Kralj Petar Prvi”, „Zvezda je rođena”, „Osvetnici: Rat beskraja” i druge, a ova praksa će se definitivno nastaviti i u budućnosti.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.