Prva savremena terenska nastava: Otkrivanje lepota istočne Srbije

Savremeni gimnazijalci su u petak, 4. maja, otkrili skrivena blaga naše zemlje i našli se u koži istraživača, naučnika i rudara na svojoj prvoj terenskoj nastavi. Oni su bili u prilici da na kreativan i zabavan način praktično primene teorijska znanja stečena na časovima geografije, biologije, istorije i srpskog jezika, ali i da ojačaju svoja prijateljstva.

Lazarev kanjon, spomenik prirode koji je oduševio učenike

Uzbudljiva istraživačka avantura započela je već u autobusu, na putu ka Lazarevom kanjonu, najdubljem i najdužem kanjonu istočne Srbije.

Savremeni gimnazijalci su svoje znanje proverili popunjavajući istorijsko-geografsku nemu kartu, na koju su ucrtavali gradove i regije značajne za istoriju naše zemlje, ali i prepoznavali mesta ka kojima su krenuli. Uživanje u lepotama neistraženih krajeva ispunilo je vreme do dolaska u Lazarev kanjon, koji je ostavio poseban utisak na učenike.

Zatim je usledila šetnja i odlazak do prelepog vidikovca gde su se učenici upoznali sa bogatim i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom koji nastanjuje ovu oblast. Savremeni gimnazijalci su potom sa stručnim vodičem obišli Lazarevu pećinu, najdužu pećinu u Srbiji, i otkrili sve njene skrivene lepote, kanale, dvorane i zanimljive priče i legende.

Na ovom mestu savremeni istraživači su pomoću specijalnih instrumenata obavili i merenja količine svetlosti, vlage i pH vrednosti zemlje i intervjuisali stručne vodiče kako bi saznali manje poznate detalje o pećini i karakteristikama ovog kraja.

Istočna Srbija

Nezaboravno iskustvo u Borskom rudniku

Put je savremene gimnazijalce dalje odveo u Borski rudnik, gde su učenici imali priliku da se spuste 400 metara ispod zemlje. Iz razgovora sa rudarima saznali su kako izgleda njihov posao, sa kakvim se izazovima suočavaju i zašto se kaže da je rudarski hleb – „hleb sa sedam kora”.

Savremeni gimnazijalci su sa velikim poštovanjem slušali priče rudara, a onda svoje utiske sumirali i u knjigu utisaka upisali:

Zahvalni na divnom gostoprimstvu i neobičnom iskustvu, učenici Savremene gimnazije vam žele sreću u svakom danu!

Učenici su ponovo izveli merenja tla i vlažnosti vazduha pod zemljom i rezultate uporedili sa onima do kojih su došli na površini.

Kreativna nastava u prirodi – siguran put do znanja

Neobičan nastavni dan se svideo savremenim gimnazijalcima, a zanimljive aktivnosti ih očekuju i nakon putovanja. Oni će svoje impresije opisati u reportaži koju će raditi na časovima srpskog, dok će na časovima geografije, biologije i istorije analizirati rezultate svojih istraživačkih poduhvata.

Zabavna nastava još jednom je pokazala da se u Savremenoj gimnaziji uči na način koji učenicima privlači pažnju, koji ih zabavlja, a u isto vreme od njih stvara aktivne posmatrače, istraživače i mlade naučnike.

Pogledajte više fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.