Poseta instituta

U četvrtak, 23. 9. 2021, učenici su sa profesorkama španskog Milicom Ivanović i Anitom Stanković obišli Institut „Servantes”, instituciju koju je osnovala španska vlada 1991. godine radi promovisanja španskog jezika i španske i latinoameričke kulture. Sa više od 80.000 polaznika godišnje, Institut „Servantes” je najveća institucija u svetu posvećena nastavi španskog jezika.

Učenici su posetili galeriju u kojoj je trenutno izložba „Skeens”, umetnice i dizajnerke iz Madrida Elise Kveste. Cilj ove vođene posete izložbi bio je da učenike podstakne na razmišljanje o tome koliko je težak digitalni identitet i kakve sve posledice može ostaviti naše lakomisleno deljenje svih ličnih informacija i slika na internetu.

Nakon toga obišli smo Biblioteku „Hose Jero”, gde nam je bibliotekar Huan govorio o bogatstvu koje ovde možemo pronaći: priručnike, književna dela na srpskom i španskom jeziku, materijale za učenje španskog jezika, katalonsku, galisijsku i baskijsku književnost, kao i kolekciju za decu (prozu, poeziju, muziku i filmove).

Biblioteka je osnovana 2004. godine i od tada predstavlja centar za promovisanje španskog jezika i španske i hispanoameričke kulture u Srbiji.

U razgovoru sa koordinatorom nastave učenici su se raspitivali o neophodnim nivoima znanja i načinima sticanja DELE diplome španskog jezika, koja je priznata u celom svetu i nema rok trajanja.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.