Za bolje razumevanje lektire: Savremeni gimnazijalci na projekciji filma „Ana Karenjina, sećanja Vronskog”

Savremeni trećaci su se u sredu, 18. oktobra, pridružili brojnim ljubiteljima jednog od najčuvenijih ruskih klasika i u bioskopu „Tuckwood” pogledali novu ekranizaciju romana „Ana Karenjina, sećanja Vronskog”.

Nakon pročitane lektire, gimnazijalci su imali priliku da pogledaju film koji je na malo drugačiji način predstavio poznatu ljubav i stradanje najpoznatije junakinje velikog Tolstoja.

Slavna ljubavna priča iz drugačije perspektive

„Moje ime je Sergej Karenjin, gospodine Vronski, jedini sin Ane Karenjine”, jedna od prvih replika u filmu, koji je već na početku zaintrigirao savremene gimnazijalce.

Radnja filma smeštena je u vreme rusko-japanskog rata, u Mandžuriji, kada glavni hirurg ruske vojne bolnice spase život brojnim oficirima koji su ranjeni, a među kojima je i grof Vronski. Novo rusko filmsko ostvarenje poznatog reditelja Karena Šahnazarova, „Ana Karenjina, sećanja Vronskog”, snimano je četiri godine i verno dočarava ljubavnu priču predstavljenu iz perspektive grofa Vronskog, koji se vraća u prošlost i sa Aninim sinom deli svoja sećanja.

Ana Karenjina, sećanja Vronskog

Neobičan osvrt na roman podstakao je učenike na diskusiju nakon projekcije filma, kada su se savremeni gimnazijalci posebno osvrnuli na glumačka ostvarenja i karakterizaciju junaka, ali i na scenografiju i kostimografiju, na koju gledaoci ovog ostvarenja ne mogu da ostanu ravnodušni.

Za bolje razumevanje školskih lektira

Pre nego što su odgledali ovaj film, učenici Savremene gimnazije su na časovima srpskog jezika obradili čuveni roman koji je danas inspiracija mnogima. Savremeni gimnazijalci su se već tada oprobali na suđenju glavnoj junakinji, stavivši se u kožu tužilaca i branilaca, kada su pokazali koliko su zapravo razumeli ovo književno delo. Učenii su na ovim časovima srpskog osnažili kritičko mišljenje i veštinu argumentacije sukobljavajući mišljenja, dok su prilikom posete bioskopu dodatno osnažili argumente za koje su se prethodno zalagali.

Učenici Savremene gimnazije rado čitaju lektire, jer priželjkuju nove književne zadatke koje za njih pripremaju profesori, a ovog puta jedan od njih je bio i da stvore univerzalnu sliku o životu slavne Ane Karenjine, ne samo na osnovu pročitane lektire već i na osnovu filma koji su pogledali.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.