„Rapsodija u plavom” u Kolarcu: Učenici uživali u izvođenju Matije Dedića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra

U nedelju, 22. aprila, savremeni gimnazijalci su u Kolarčevoj zadužbini uživali u muzici koju su izveli Vojvođanski simfonijski orkestar i Kvartet saksofona Signum pod dirigentskom palicom Britanca Timotija Redmonda, a poseban utisak na njih ostavilo je maestralno izvođenje Geršvinove „Rapsodije u plavom”, koju je, kao specijalni gost, izveo poznati pijanista Matija Dedić.

Učenici su imali zadovoljstvo da sa svojom profesorkom muzičke kulture Tamarom Rajinac, ali i sa drugim ljubiteljima i poznavaocima muzike, čuju najpoznatija dela Leonarda Bernštajna i Džordža Geršvina u izvedbi ovih savremenih umetnika.

Proslava dva jubileja uz čuvene kompozicije

Uvertiru u dvosatni koncert imao je Vojvođanski simfonijski orkestar, koji je izveo tri plesne epizode iz mjuzikla „U gradu” Leonarda Bernštajna uz usmeravanje Timotija Redmonda, redovnog gost-dirigenta Lodonskog simfonijskog orkestra i Kraljevske filharmonije.

Vojvođanski simfonijski orkestar je već prvim taktovima oduševio publiku, a od 2011. godine, otkad muzicira pod ovim nazivom, ostvario je oko 100 koncerata.

Na scenu Kolarčeve zadužbine zatim je izašao Kvartet saksofona Signum, koji je nastao u Kelnu i odsvirao „Ritam Amerike”. Ovaj duvački tandem čine kolege iz studentskih dana Blaž Kemperle, Erik Nestler, Alan Lužar i Gverino Belarosa, koje je beogradska publika čak dva puta uspela da izvede na bis. Savremene gimnazijalce, ali i ostale prisutne, posebno je iznenadio gest Alana Lužara, koji je publici na tečnom srpskom jeziku zahvalio na srdačnosti i gostoprimstvu.

„Rapsodija u plavom” u Kolarčevoj zadužbini

U drugom delu programa Vojvođanski simfonijski orkestar je sa pijanistom Matijom Dedićem dočarao svu lepotu kompozicije Rapsodija u plavom”. Ovaj slavni pijanista, koji potiče iz muzičke porodice, već u svojoj petoj godini počinje da svira klavir, a zatim počinje da ređa uspehe u svetu muzike i nastupa u najvećim svetskim dvoranama. Muzičkim sladokuscima posebno je postao zanimljiv kada je 2004. godine objavio album „Tempera” sa dvanaest Džibonijevih pesama, a zatim i godinu dana kasnije, kada je snimio album „Drugi pogled” sa najpopularnijim kompozicijama svog oca Arsena Dedića.

Na kraju ovog nezaboravnog koncerta, savremeni učenici su uživali i u melodiji Džordža Geršvina Porgi i Bes – simfonijske slike”, koju je izveo orkestar.

Negovanje muzikalnosti u Savremenoj

Savremeni gimnazijalci su se na časovima muzičkog već susretali sa ovim zvucima, ali im je prilika da ih čuju u ovakvoj atmosferi i u izvođenju ovakvih muzičara donela poseban užitak.

Veliko zadovoljstvo za učenike je predstavljala i činjenica da su imali priliku da posetom ovom koncertu učestvuju u obeležavanju dva jubileja – 100 godina od rođenja Leonarda Bernštajna i 120 godina od rođenja Džordža Geršvina, američkih kompozitora koji su krojili muzički opus 20. veka.

Savremeni gimnazijalci su izašli iz sale Kolarčeve zadužbine puni pozitivnih utisaka, a razigrane džez melodije podstakle su učenike da i u budućnosti budu redovni posetioci sličnih manifestacija.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.