Čas biologije pod otvorenim nebom u Botaničkoj bašti „Jevremovac”

Učenici prvog razreda Kembridž programa posetili su u sredu, 24. maja, Botaničku baštu „Jevremovac” u samom centru grada. Ova beogradska oaza bila je odredište za nezaboravni čas biologije pod otvorenim nebom u kom su savremeni gimnazijalci posebno uživali.

Ostrvo vegetacije usred prestonice

Botanička bašta „Jevremovac” je jedinica Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, osnovana 1874. godine odlukom Ministarstva prosvete Kraljevine Srbije na predlog Josifa Pančića, koji je bio njen upravnik.

Na otvorenom prostoru ovog ostrva vegetacije okruženog asfaltom nalazi se oko 350 vrsta domaćih, evropskih i egzotičnih drveća i žbunja i preko 1500 zeljastih biljaka. Kao jedna od najstarijih, ali i najraskošnijih bašta u svetu, ova bašta ima status spomenika prirode II kategorije, a zaštićena je i kao spomenik kulture.

Nove lekcije za dugo pamćenje

Baš zbog značaja ovog mesta, savremeni gimnazijalci su imali priliku da umesto u učionici, nova znanja steknu na prostoru od oko 5 hektara, na koliko se prostire Botanička bašta.

Učenici su tokom šetnje obnovili svoje znanje iz biologije i videli kako jedan složeni ekosistem može da opstane u centru najvećeg i najprometnijeg grada u Srbiji. Tom prilikom su se upoznali sa čudesnim svetom biljaka, otkrivajući tajne njihove klasifikacije, morfologije, rasprostranjenosti, kao i načina prilagođavanja na život u najrazličitijim uslovima.

U staklenoj bašti pod centralnom kupolom raste raskošan i bujan biljni svet tropskih kišnih šuma u okviru izložbene postavke „Tropi” u Beogradu, koja je oduševila gimnazijalce jer su se uverili u raskoš 1000 različitih tropskih, suptropskih i mediteranskih vrsta zeljastih i drvenastih biljaka.

Učenici su videli i raznoliki svet vodenih biljaka u okviru postavke „Vodene bašte”, koja prikazuje i svet pustinja, peska, kamena i sunca, neizmerne lepote i čudesne metamorfoze biljaka koje rastu u severnom krilu ove staklene bašte.

Delić zemlje izlazećeg sunca u Beogradu

Najveći raj za oči savremenim gimnazijalacima bio je Japanski vrt, u kom su uživali otkrivajući jednostavnost i harmoniju japanske umetnosti organizacije prostora.

U jezercetu Japanskog vrta dočekalo ih je i iznenađenje, jer je jezero bilo puno vodenih biljaka i punoglavaca koji su slobodno plivali, a ono što je posebno interesantno jeste da su projektanti uspeli da sa 90 metara dubine izvuku vodu kako bi ovo jezero delovalo što prirodnije.

Časovi u prirodi među omiljenima

Saznajući tajne biljnog sveta iz raznih krajeva naše planete i šetajući kroz bujnu vegetaciju, savremeni gimnazijalci su uživali i u izvanrednom vazduhu ove urbane oaze, koju s dobrim razlogom nazivaju i „pluća glavnog grada”.

Boravak u Botaničkoj bašti je prijao učenicima, koji su se u školu vratili oduševljeni lepotom biljnog sveta, ali i sa novim znanjima o čudesnom životu biljaka. Savremena gimnazija je još jednom potvrdila da neguje drugačiji pristup nastavi koji učenicima omogućava da se edukuju i kroz uživanje i zabavu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.