Časovi biznisa na drugačiji način: Učenici posetili kompaniju Strauss Adriatic

Učenici Savremene gimnazije su u sklopu nastave biznisa, u četvrtak, 28. januara, posetili čuvenu kompaniju koja se bavi proizvodnjom kafe Doncafé – Strauss Adriatic, i imali prilike da iz prve ruke nauče o poslovanju u ovoj interesantnoj oblasti i proizvodnji jednog od najpoznatijih brendova kafe.

Ovo je bila još jedna u nizu poseta poznatim kompanijama, hotelima, fabrikama, bankama i drugim poslovnim organizacijama i objektima tokom kojih savremeni gimnazijalci, na osnovu prakse i razgovora sa ljudima iz posla, otkrivaju tajne biznisa.

Doncafe_700x__SRB

Naime, svesna koliko su praktični časovi važni i korisni za usvajanje znanja, profesorka biznisa, Tatjana Vilček, prethodno je organizovala i posetu jednom od najlepših hotela u Beogradu, Constantine the Great. Podstaknuta interesovanjem učenika, profesorka je pripremila još jedno iznenađenje za njih i odvela ih u posetu kompaniji Strauss Adriatic i fabrici u kojoj se, između ostalog, proizvodi jedan od najpoznatijih brendova kafe – Doncafé.

Učenici nisu krili koliko im je prijalo što su imali nastavu van učionice i što im je pružena mogućnost da uče, postavljaju pitanja i pokušaju da iz prve ruke saznaju principe poslovanja.

„Oči u oči” sa menadžmentom kompanije Strauss Adriaticrsz_1slika_14

Nakon srdačnog dočeka Zorice Đorđević, menadžera razvoja kompanije, učenici su se smestili u salu za seminare, gde su im svoje poslove i zaduženja predstavili i direktor nabavke i supervizor finansija.

Zajedno su savremenim gimnazijalcima održali interesantnu prezentaciju, koja im je pružila uvid u osnovne činjenice o kompaniji Strauss Adriatic, kao i ćerkama kompanijama, i učešću i situaciji na tržištu kafe, kako u Srbiji, tako i u svetu.

Učenici su saznali više o organizacionoj strukturi kompanije i o ulozi menadžmenta u poslovanju.

Detaljan uvid u proizvodne procese

Slika_3Nakon što su uvideli šta sve podrazumeva rad u kompaniji koja ima 200 zaposlenih, kako se organizuje poslovanje, marketing i reklamiranje, kao i kako se vode finansije, saznali su i šta znači omogućiti proizvodnju čak 2.125.000 šoljica ovog magičnog crnog napitka.

Poseta izložbenom prostoru, gde su videli stari mlin i čuli interesantne pojedinosti o istoriji kafe, posebno se dopala učenicima. Potom su obišli proizvodni deo, segment po segment, od mesta gde se kafa prži do dela gde se pakuje i na kraju degustira. Čuli su i koje sve vrste aroma postoje i koliku važnost ima odabir prave arome.

Učenici puni pitanja i utisaka

Slika_1Ovom posetom, učenici su dobili priliku da dublje i bolje povežu teoriju sa praksom. Postavljali su mnoštvo pitanja i tako rešili nedoumice u vezi sa poslovanjem, organizacijom posla i drugim izazovima koje sa sobom nosi uzbudljivi svet biznisa. Poseta je bila uspešna, a učenici puni utisaka i zadovoljni što su mogli da prošire svoja znanja na praktičan način.

Na kraju su dobili na poklon šolje i paketiće kafe, ali najviše ih je obradovao poziv da ponovo dođu i oprobaju se u celokupnom procesu pravljenja kafe. Hvala kompaniji Strauss Adriatic na srdačnom prijemu i velikoj želji da mladim ljudima prenesu znanje i podele sa njima svoje iskustvo.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.