Učenici Savremene gimnazije oduševljeni ličnošću Mihajla Pupina

U utorak i četvrtak, 23. i 25. februara, učenici Savremene gimnazije imali su priliku da stanu u red mnogobrojnih posetilaca koji su obišli izložbu posvećenu Mihajlu Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije, pod nazivom „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti”.

Nesvakidašnja interaktivna postavka očarala je naše učenike svojom originalnošću, za koju je pre svega zaslužna blistava ličnost ovog velikog naučnika i humaniste.

Pupin_vest

Šta su učenici videli i doživeli na izložbi?

Dugogodišnje neopravdano zanemarivanje značaja ovog velikana nauke pokušali su da isprave organizatori izložbe, napravivši postavku kroz koju su posetioci na interesantan način saznali činjenice o životu i značajnim delima Mihajla Pupina.Slika_12

Svakako, savremenim gimnazijalcima najinteresantnija su bila saznanja o tome zašto je FBI pratio Pupinov rad, koliko i kakvih patenata je Pupin imao, kakvo je bilo njegovo učešće u osnivanju agencije NASA, potom kakav je bio njegov odnos sa predsednikom SAD Vudroom Vilsonom, kao i sa čuvenim velikanima nauke Nikolom Teslom i Albertom Ajnštajnom i drugim značajnim ličnostima toga vremena.

Istorijski muzej Srbije je, zbog velikog interesovanja javnosti, produžio trajanje izložbe „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti”.

Interaktivnost izložbe

Svestranost i genijalnost Pupinove ličnosti dodatno je istaknuta originalnim idejama i rešenjima u izložbenoj postavci. Hologrami, igra svetala, zvučne instalacije, 3D animacije i glas Mihajla Pupina koji na svakom koraku odzvanja holovima muzeja, samo su neke od atrakcija na izložbi.Slika_26

Dok su listali knjigu kako bi pročitali delove iz Pupinovog autobiografskog dela „Od pašnjaka do naučenjaka”, za koje je Pupin 1924. godine dobio Pulicerovu nagradu, učenici su slušali Pupinov glas kako im govori delove iz knjige.

Učenici su mogli da koriste i mobilne telefone, jer su na taj način uspostavljali vezu sa sadržajem izložbe. Aplikacija koja je napravljena specijalno za ovu priliku omogućila im je da, u zavisnosti od sektora u kom se nalaze, saznaju više o Pupinovom detinjstvu, školovanju, boravku u Americi, i o njegovim dostignućima.

Veliki značaj posete

Pupinova ličnost i stvaralaštvo neiscrpan su izvor inspiracije. I mnogo godina nakon smrti, genije kakav je Pupin bio može biti odličan primer duhovne uzvišenosti, koja potvrđuje da znanje i sposobnost treba da prate plemenitost i čovekoljublje. Pupin je bio poznat kao veliki dobrotvor, koji je svuda ponosno isticao svoje poreklo i pomagao svom narodu.

Slika_6Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja. Bio je član Francuske akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, predsednik Njujorške akademije nauka, predsednik Američkog saveza za napredak nauke i počasni doktor 18 univerziteta.

Sve što su videli i čuli nadahnulo je i inspirisalo učenike Savremene gimnazije da u svojim mislima odaju počast Pupinovom delu, ali i da se podsete koliku važnost ima obrazovanje. Upravo o tome svedoče reči Pupinove majke, koje su takođe imali prilike da čuju: „U svetu ima mnogo toga o čemu ne možeš saznati ako ne umeš da čitaš i pišeš. Znanje, to su zlatne lestvice preko kojih se ide u nebesa; znanje je svetlost koja osvetljava naš put kroz život i vodi nas u život budućnosti pun večne slave.”

Fotografije sa izložbe pogledajte u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.