Učenje španskog jezika u improvizovanom Tapas baru

Učenje stranog jezika najefikasnije je kada je zabavno i kada simulira realne životne situacije. Zato se u Savremenoj gimnaziji na časovima stranih jezika učenici podstiču da što više učestvuju u konverzaciji i tako ovladaju jezikom kao da im je maternji.

Kako bi dočarali špansku kulturu i svakodnevni život Španaca, i praktično primenili znanje iz prethodno obrađenih lekcija, učenici Savremene gimnazije tokom časa španskog jezika pretvorili su učionicu u španski Tapas bar.

Cas_spanskog_700x250px

Ambijent restorana za učenje svakodnevnih fraza

Slika_13Nakon što su učionicu uredili tako da podseća na ugostiteljski ambijent, učenici su međusobno podelili uloge konobara i gostiju. Jelovnik španskog restorana obilovao je hranom i pićem tipičnim za špansko područje; po narudžbini gostiju, posluživali su ih učenici u ulozi konobara.

Predstavljajući okruženje Tapas bara i sve vreme komunicirajući na španskom jeziku, učenici su mogli da primene nove reči koje su naučili tokom proteklih časova i steknu uvid u to koje fraze se svakodnevno koriste pri poseti restoranima i barovima.

Muzika za lakše učenje jezika

Slika_7 Za potpuni ugođaj u improvizovanom restoranu na času španskog pobrinuo se učenik Aleksandar Kosanović, koji je doprineo pozitivnoj atmosferi svirajući španske melodije na gitari. Opuštajući se uz posluženje i muziku, učenici su pravili planove za predstojeći vikend, utvrđujući tako gradivo iz lekcije o aktivnostima u slobodno vreme.

Diskutujući o planovima, učenici su koristili poznavanje španskog jezika kako bi sa sagovornicima podelili ono što bi hteli i inače na svom, maternjem jeziku.

Simulacija realnih životnih situacija za kvalitativno učenje jezika

Učenje stranih reči i izraza ima smisla jedino kada znamo kako da ih na pravilan način iskoristimo u konkretnim životnim situacijama. Iz tog razloga, učenici Savremene gimnazije ne podstiču se samo da uče lekcije iz knjiga, već i da ono što su iz njih naučili znaju i kako da primene u praksi.

Upravo interaktivne vežbe, kao što je ova u formi španskog restorana, pripremaju učenike da se služe stranim jezikom na visokom konverzacijskom nivou.

Pogledajte ostale fotografije sa časa španskog u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.