Savremeni gimnazijalci u ulozi

Umesto da o rastvorima uče na prezentaciji, učenici Savremene gimnazije zasukali su rukave, obukli mantile i stavili zaštitne naočare, kako bi u laboratoriji, kroz praktičnu nastavu, na najbolji način shvatili novu lekciju iz hemije.

„Hemijski barmeni” mešali raznobojne rastvore

Tokom uvodnog dela časa, učenici su se upoznali sa pojmom rastvora, saznali koje smeše se mogu okarakterisati kao ova jedinjenja i šta je sve potrebno da bi se rastvor napravio.

 Đaci Savremene gimnazije eksperimentišu na času hemije

Pošto su naučili o sastojcima rastvora, učenici su mogli da počnu sa mešanjem rastvarača i rastvorene supstance koji čine svaki rastvor. Kao pravi „hemijski barmeni”, savremeni gimnazijalci smućkali su raznobojne koktele, koji su im poslužili da otkriju kako oni reaguju u interakciji sa drugim elementima i njihove druge hemijske odlike.

Čari hemije u laboratoriji

Kada su završiliZanimljiv čas hemije u Savremenoj gimnaziji posao pravljenja hemijskih koktela, bilo je vreme da savremeni laboranti upoznaju i ostale tajne rastvora, pa su u novom eksperimentu mešali dva prethodno napravljena koktela. U prvi mah, mladi hemičari nisu primetili nikakve promene. Međutim, kada su spojili sirće i rastvor sode bikarbone, oslobodila se ogromna količina balončića gasa.

Mladi hemičari su gas iskoristili da naduvaju balon, a ovaj eksperiment pokazao im je koliko je važno poznavanje hemije, kako bi u praksi znali na koji način pojedini elementi reaguju u kombinaciji sa drugim.

Važnost eksperimenata za shvatanje hemije

Na kraju časa, kao svi odgovorni hemičari, učenici su se pobrinuli da detaljno operu posuđe i očiste laboratoriju kako bi i ubuduće bila spremna za eksperimente.

Učeći o hemijskim jedinjenjima kroz praktične zadatke, učenici su u prilici da otkriju prave čari hemije i vide njene moći, koje na papiru izgledaju mnogo bezopasnije. Shvatajući lekcije na ovaj način, učenici trajno usvajaju znanja primenljiva u svakodnevnom životu.

Pogledajte još fotografija u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.