Oživljavanje Rimskog carstva na interaktivnim časovima latinskog

Nema boljeg načina da učenici nauče zvanični jezik Rimskog carstva do rekonstrukcije perioda u kom se on aktivno koristio.

Zato su, tokom dva interaktivna časa latinskog jezika, savremeni gimnazijalci krenuli na putovanje kroz vreme i oživeli Rimsko carstvo, kako bi na zabavan način utvrdili usvojeno gradivo i obogatili ga novim znanjem.

Latinski_700px

Savremeni gimnazijalci kao legionarilegionar

Tokom dva časa latinskog jezika, savremeni gimnazijalci pravili su opremu rimskog vojnika i dekorisali je prepoznatljivim simbolima. Uz ručno napravljen oklop, štit, mač i šlem, jedan od učenika postao je pravi savremeni legionar, i tako opremljen marširao školom uz brojne ovacije.

Savremeni gimnazijalci pokazali su izuzetnu kreativnost i posvećenost, a veliki trud uložili su u pravljenje svakog dela opreme kako bi sve izgledalo što realnije. I sam Cezar bi bio presrećan da je imao jednog ovakvog legionara.

„Gradnja” kuće iz doba starog Rima

Slika_17Istinitost izreke „Dela, ne reči” ili latinski „Res non verba” dokazali su učenici Savremene gimnazije koji su na času latinskog jezika radili na rekonstrukciji kuće iz doba Rima.

Delovi zdanja karakterističnog za rimsko doba kao što su atrium, cubiculum, exedra, peristylium, vestibulum oživeli su zahvaljujući spretnim rukama savremenih gimnazijalaca, a reči koje su do tad bile ispisane samo u rečniku, postale su vidljivi i opipljivi oblici.

Rekonstrukcija događaja za bolje razumevanje gradiva

Oživljavanjem perioda kada je latinski bio službeni jezik, učenici su mogli da vizualizuju brojne naučene izraze i tako bolje razumeju gradivo iz ovog jezika.

Učestvujući na još jednom interaktivnom času latinskog, savremeni gimnazijalci ponovo su pokazali i dokazali da latinski jezik nimalo nije „mrtav” i da nastava latinskog može biti i te kako uzbudljiva.

Još fotografija sa interaktivnog časa latinskog možete videti u galeriji na sajtu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.