Nezaboravno putovanje savremenih gimnazijalaca u Rim

Savremeni gimnazijalci nedavno su se vratili sa svog prvog studijskog putovanja koje je za destinaciju imalo večni Rim, uz posete Lido di Jesolu, San Marinu i Riminiju.

Poseta Italiji je prvenstveno bila edukativnog karaktera, ali je bila i sjajna prilika da se učenici bliže upoznaju, kako međusobno tako i sa profesorima, i ojačaju prijateljstva.

RIM_700px

Avantura može da počne

DSCN9843

Zabava je počela već po polasku autobusa iz Beograda. Učenici su u pratnji svojih profesora prekratili dug put do Lido di Jesola smehom i pesmom uz gitaru. Savremeni gimnazijalci pokazali su da umeju da naprave dobru atmosferu, te su uz sviranje talentovanih Viktora i Stefana svi putnici zajedno pevali.

Po dolasku u Lido di Jesolo učenici su prošetali po ovom malom, ali šarmantnom mestu i imali priliku da večeraju neke od najpoznatijih italijanskih specijaliteta.

Savremeni gimnazijalci u antičkom Rimu

DSCN9896

Drugog dana putovanja savremeni putnici uputili su se ka Rimu, o kome su dosta učili na časovima istorije, latinskog jezika i likovne kulture. U toku trodnevnog boravka u Večnom gradu, učenici su mogli da ožive stečeno znanje razgledajući znamenitosti Rima: Rimski forum, Trajanov stub, Panteon i Koloseum i mnoge druge kulturno-istorijske spomenike antičkog doba.

Šetnjom po najlepšim rimskim trgovima kao što su Piazza Navona, Piazza Venezia ili Campo dei Fiori učenici su mogli da se uvere da je Rim grad-muzej, u kome na svakom koraku mogu naići na najveća dela renesansnih i baroknih umetnika.
DSCN9859

Najveća oduševljenja izazvali su spomenik prvom italijanskom kralju Vitoriju Emanuelu II, koji je učenike zasenio svojom veličinom, kao i Fontana di Trevi koja je svojom lepotom ostavila savremene gimnazijalce bez daha. Posebno zadovoljstvo bilo je bacanje novčića u fontanu uz zamišljanje želje, i tradicionalno bacanje još jednog novčića za koji se veruje da će omogućiti ponovni dolazak u Rim.

Obilazak papske države

vatikan

Poseta Rimu nije mogla da protekne bez odlaska u najmanju državu na svetu – Vatikan. U pratnji vodiča, učenici su se upoznali sa istorijom i pojedinostima Papske države, posetili Trg i Baziliku Svetog Petra, nakon čega su pošli u obilazak vatikanskih muzeja.

U riznici koja čuva neka od najvećih umetničkih dela, učenici su mogli da vide antičke skulpture, galerije sa starim geografskim mapama i tapiserijama i veličanstvenu Sikstinsku kapelu na čijoj dekoraciji su radili najveći umetnici renesanse, uključujući i čuvenu tavanicu sa freskama „Stvaranje Adama” i „Strašni sud”, koju je oslikao Mikelanđelo.

Zabava na italijanski način

sladoled

Kada nisu obilazili muzeje i spomenike antičkoj kulturi, učenici su mogli da uživaju u pesmi uličnih svirača u boemskoj četvrti Trastevere, koja nosi ime po svom položaju, a doslovno znači „preko Tibra”. U ovom istorijskom kraju prepunom uskih uličica, taverni i suvenirnica, učenici su mogli i da probaju najbolju italijansku picu i bili su oduševljeni.

Savremeni gimnazijalci prošetali su i jednom od najpoznatijih ulica Via del Corso, koja potvrđuje da je moda sastavni deo italijanske kulture. Još jedna nezaobilazna aktivnost pri poseti glavnom gradu Italije bila je i degustacija čuvenog italijanskog sladoleda, u čemu su svi neizmerno uživali.

Za kraj: opuštanje na plaži

DSCN9939-(1)

Poslednjeg dana putovanja učenici su posetili i San Marino. Na tvrđavi sa prelepim pogledom saznali su legendu o Svetom Marinu koji je pronašao utočište na planini Titan gde je sagradio crkvu koja je postala osnova današnjeg grada-države.

Poslednju noć putovanja savremeni gimnazijalci proveli su u Riminiju gde su uz pesmu mogli da uživaju na obali mora i prepričavaju utiske sa putovanja.

Uspomene za ceo život

Učenici su sa ovog putovanja doneli mnogo lepih uspomena, još bolje se upoznali, a njihove dogodovštine će se još dugo prepričavati.

Kako bi se prva ekskurzija savremenih gimnazijalaca još dugo pamtila u Savremenoj gimnaziji, učenici su iz Italije doneli suvenir sa natpisom „Veni, vidi, vici”.

Sve fotografije sa ekskurzije pogledajte u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.