Eko-radionica o reciklaži tetrapaka u Savremenoj gimnaziji

Savremena gimnazija deo je međunarodnog projekta Eko-škola, u čije aktivnosti su uključeni svi učenici. Tako su protekle nedelje u goste Savremenoj gimnaziji došli predstavnici udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine”, kako bi učenicima održali kratko predavanje i demonstrirali proces reciklaže tetrapaka.

Od tetrapaka do papira

Iako su već upoznati sa pojmom reciklaže, savremeni gimnazijalci sada su mogli da vide kako se ovaj proces konkretno odvija i uvere se da za to nije potrebno mnogo muke i vremena.

SG_reciklaza_vest_SRBUčenici su uvideli da se od jedne ambalaže tetrapaka kao krajnji proizvod dobija papir koji je spreman za dalju upotrebu, kao i da je moguće reciklirati celu ambalažu. Na taj način moguće je iznova koristiti sirovine, a samim tim i znatno smanjiti otpad.

Pored reciklaže, savremeni gimnazijalci saznali su više i o temi razgradnje ostalih materijala u prirodi i shvatili da će ljude nadživeti otpad koji prave ukoliko svi ne budemo vodili računa o prirodi i živeli u skladu sa njom.

Ličnim primerom do promena

Savremeni gimnazijalci još jednom su pokazali da su odgovorni ljudi koji će i sami uticati na širenje svesti i ukazivati na značaj ekološkog načina života.

Upravo oni će biti primer drugim mladim ljudima, sprovodeći svoja znanja u dela kroz različite aktivnosti za očuvanje životne sredine.

Sve slike sa radionice su u galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.