Učenici Savremene gimnazije posetili su decu iz Svratišta

Učenici Savremene gimnazije posetili su u četvrtak, 16. juna, Svratište i deci koja žive i rade na ulicama Beograda uručili sredstva koja su prikupili u ranije organizovanim humanitarnim akcijama.

Učenici u humanitarnoj akciji za decu iz Svratišta

 Učenici Savremene gimnazije u humanitarnoj akcijiSavremeni gimnazijalci su još u maju pokrenuli akciju pod nazivom „Mali poklon za veliku radost” u okviru koje su prikupljali stvari za decu iz Svratišta – garderobu, igračke, knjige, časopise i slatke paketiće.

Učenici su prikupljanje sredstava za decu sa ulica nastavili i na priredbi održanoj u Domu omladine, kada su prodavali ručno pravljene sapunčiće „Savremenčiće” i zbirku „Strašne i druge priče” koju su, takođe, sami pisali i ilustrovali. Prihod od prodaje rukotvorina učenici su iskoristili za kupovinu dodatnih sredstava za decu iz Svratišta.

Dirljiv susret savremenih gimnazijalaca i dece iz Svratišta

Ne samo da su bili vredni i požrtvovani u prikupljanju stvari i sredstava, savremeni gimnazijalci su želeli i da upoznaju decu koja dolaze u Svratište, popričaju sa njima i saznaju više o njihovim potrebama. Tako su, dan nakon priredbe, u četvrtak ,16. juna, učenici sa profesorkom Anom Manojlović posetili Svratište i lično odneli sve sakupljene stvari.

Savremeni gimnazijalci u Svratištu

Razgovarajući sa decom u Svratištu učenici su otkrili da sa njima dele mnogo zajedničkih interesovanja kao što su sport, posebno fudbal, ljubav prema omiljenim školskim predmetima, ali i negodovanje zbog onih manje omiljenih.

Dečake i devojčice iz Svratišta zaintrigirali su savremeni gimnazijalci zato što nose uniforme, raspitivali su se i koliko ko ima godina i koje fudbalere najviše vole. Ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu iskazali su na terenu, te su svi zajedno u dvorištu odigrali partiju fudbala.

Humanost učenika ne prestaje

Kroz posetu Svratištu učenici Savremene gimnazije saznali su sa kojim se sve problemima svakodnevno suočavaju deca koja su prinuđena da rade i žive na ulici. Iako vršnjaci, oni žive potpuno različitim životima, što je na savremene gimnazijalce ostavilo snažan utisak.

Učenici Savremene gimnazije izrazili su želju da dođu u Svratište ponovo, sami ili sa roditeljima, i da pored materijalnih stvari pruže deci iz Svratišta i nešto više, kao što je vreme za druženje. Ponosni smo na humanu stranu naših učenika i što žele da pokažu da su bez obzira na razlike u uslovima života ipak svi isti.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.