Čas geografije uz vruće krofne i slasne jabuke

Koliko je nastava u Savremenoj gimnaziji stvarno drugačija, pokazuje i čas geografije, koji je u petak, 15. februara, umesto u učionici, održan čak 40 kilometara od Beograda, u selu Pudarci. Gimnazijalci su se tom prilikom upoznali sa lokalnim stanovništvom i čuli zanimljive priče o istoriji ovog sela, njegovim običajima i tradiciji, ali i naučili šta odlikuje seoska naselja i kako ljudi u njima žive.

Selo Pudarci je poznato po uzgajanju jabuka, krušaka, kajsija, breskvi, ali i drugog sočnog voća, pa se njegovi stanovnici uglavnom bave voćarstvom i vinogradarstvom, a razvijena industrijska i poljoprivredna proizvodnja u ovom selu ostavile su poseban utisak na savremene gimnazijalce, jer se baš na ovom mestu nalazi jedan od najvećih pekarskih pogona u Srbiji.

„Najslađi” deo dana – poseta fabrici peciva „Don Don”

Učenici Savremene gimnazije su zavirili u regionalnu fabriku peciva „Don Don”, koja se nalazi u Pudarcima, i saznali kako se prave ukusni hleb, perece, kifle, krofne, đevreci, pogačice i druge đakonije od testa.

Zaposleni su specijalno za njih otvorili vrata ovog pogona i pokazali svoje gostoprimstvo. Učenici su u obilasku videli kako izgleda savremen način proizvodnje hleba i peciva, ali im je, ipak, najslađe bilo kada su posmatrali pravljenje čuvenih „Tvojih 5 minuta” krofni. I ne samo to! Oni su se i zasladili probavši slasne, sveže i vruće krofne direktno sa trake.

„Danas su učenici Savremene gimnazije iz Beograda posetili naš pogon u Pudarcima. Ako vam se sutra učini da su naši proizvodi slađi, ne čini vam se – to je sve zbog njih”, pohvalila se ova fabrika na Fejsbuku, na šta su učenici i profesori posebno ponosni.

Provera znanja na neobičnom mestu

Savremene gimnazijalce put je dalje odveo u susedni centar za sortiranje, skladištenje i distribuciju voća kompanije „PDM Agro fruit”, gde su se uverili kroz šta sve voće prolazi da bi se našlo u činiji na njihovom trpezarijskom stolu. Gimnazijalci su i ovde napravili kratak predah degustirajući jabuke i pokazali koliko dobro prepoznaju najznačajnije sorte voća koje se gaje u ovom kraju.

Savremena gimnazija neguje praksu održavanja stvarno drugačijih časova, zbog čega će za svoje učenike i dalje osmišljavati kreativne i zanimljive načine za sticanje trajnih i korisnih znanja, baš kao što je učinila i ovog 15. februara.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.