Marija Antoaneta, Molijer i Edit Pjaf „oživeli” u Savremenoj gimnaziji

U celom svetu mart se tradicionalno proslavlja kao mesec frankofonije, pa su se i savremeni gimnazijalci u petak, 31. marta, zanimljivom manifestacijom pridružili svim ljubiteljima francuskog jezika, kulture i umetnosti.

Šta je to frankofonija?

Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država, zemalja i regija koje koriste francuski kao nacionalni, službeni i radni jezik.

Moderna frankofonija je stvorena 1970. godine, kada su zaživele ideje „jednakosti, komplementarnosti i solidarnosti” (égalité, complémentarité, solidarité), koje ova organizacija propagira. Njene zemlje članice sarađuju na različitim poljima, kao što su kultura, nauka, ekonomija, pravda i mir, a kod nas se proslavlja od 2006. godine, kada se Srbija priključila Međunarodnoj organizaciji frankofonije kao posmatrač.

Savremeni gimnazijalci u ulogama slavnih Francuza

Učenici Savremene gimnazije koji uče francuski jezik priredili su za svoje drugare zanimljiv muzičko-scenski program.

Maskirani u slavne ličnosti važne za francusku istoriju i kulturu navodili su svoje drugare da pogode u čijoj koži se oni zapravo nalaze. Neobične i uverljive maske, kostimi i rekviziti pomogli su im da se što bolje poistovete sa likom koji tumače.

Dan frankofonije

Među misterioznim junacima našli su se slikar impresionizma Klod Mone i prva žena dobitnica Nobelove nagrade, Marija Kiri. Učenice su već na prvi pomen „male crne haljine” brzo pogodile da je reč o modnoj kreatorki Koko Šanel, a nije im promaklo ni to da je poznatu rečenicu „ako nemaju hleba, neka jedu kolače” izgovorila Marija Antoaneta, jedna od najmoćnijih žena u istoriji Francuske. Savremeni gimnazijalci su se okušali i u cipelama Molijera, Žana Renoa, Edit Pjaf, Viktora Igoa, Zinedina Zidana, Luja XIV, Napoleona i Jovanke Orleanke. Svi oni su se u istom trenutku našli na istom mestu i oživeli različite epohe francuske istorije.

Spoj ovakve neobične družine mogao je da se desi samo u stvarno drugačijoj školi, u kojoj kreativnost briše granice vremena i prostora.

Zvuci, mirisi i ukusi Francuske

Posebnu čar ovom tematskom danu u Savremenoj dali su muzički nadareni savremeni gimnazijalci. Oni su izvođenjem poznatih pesama dočarali melodičnost francuskog jezika i tako u učionice preneli atmosferu Francuske, učinivši da svi na trenutak pomisle da sede na obali Sene ili Loare.

Uživanje su pojačali prepoznatljivi mirisi Šanel parfema, koji su se širili Savremenom gimnazijom, a kako nijedna poseta Francuskoj ne može da prođe bez ukusa čuvenih kroasana, gostima su ovaj specijalitet poslužili njihovi slavni francuski domaćini.

Stvarno drugačiji pogled na francuski jezik i kulturu

Nadahnuti i inspirisani duhom Francuske, savremeni gimnazijalci su obogatili svoja znanja, a zanimljiv i originalan pristup nastavi kod njih je još više probudio interesovanje za istoriju, tradiciju i kulturu ovog naroda.

Nastava u Savremenoj gimnaziji izlazi iz okvira tradicionalnog i omogućava učenicima da ono o čemu uče zatim i iskustveno istraže, isprobaju i praktično dožive kako bi znanje postalo trajno i neizbrisivo. Upravo zato su kod učenika ovakvi časovi među omiljenima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.