Javni akvarijum i tropikarijum – odredište za nezaboravan čas biologije

Učenici drugog razreda Savremene gimnazije su u utorak, 4. aprila, posetili Javni akvarijum i tropikarijum kako bi se u ovoj neobičnoj i jedinstvenoj oazi u Beogradu uživo susreli sa organizmima o kojima su do sada učili samo na časovima biologije.

Lepo vreme donelo novu prirodnjačku avanturu

Savremeni gimnazijalci su na nekoliko sati svoju svakodnevnicu u učionici zamenili druženjem sa sitnim sisarima, gmizavcima, ribama različitih bioma Amazona, Crvenog mora i afričkih jezera Malavi i Tanganjika, ali i svima dobro poznatim stanarima Savskog jezera, Save i Dunava. Posmatrajući domaće i egzotične vrste, uverili su se koliko je raznolik i bogat živi svet naših i tropskih voda, šuma, prašuma, pustinja i hladnih mora.

Šarolikosti ekosistema i atraktivni i nesvakidašnji vodeni i suvi aranžmani oduševili su gimnazijalce, ali je ipak najuzbudljiviji trenutak, koji se i nakon posete prepričavao, bio onaj kada su posmatrali kako se pirane hrane živim mesom. Zahvaljujući ljubaznosti osoblja koje je odgovaralo na mnoga pitanja radoznalih i znatiželjnih učenika, gimnazijalci su detaljnim i zanimljivim objašnjenjima obogatili svoja ranije stečena znanja.

Sa hranom za ribice kao poklonom i uz reči zahvalnosti na gostoprimstvu, oni su napustili ovu beogradsku oazu, uz obećanje da će joj se opet vratiti.

Savremeni gimnazijalci kao reporteri

Kako bi zabeležili svoje iskustvo, utvrdili stečeno znanje iz biologije, ali i usavršili svoje izražavanje na srpskom i engleskom jeziku, učenici su pripremali reportaže.

Svaka grupa je dobila fotografiju zagonetne životinjske ili biljne vrste koju je trebalo da pronađe u tropikarijumu. Nakon uspešne potrage, o njoj su se detaljnije raspitivali i informisali kod stručnog osoblja, a zatim su sastavljali kratku reportažu, koja je sumirala sva znanja koja su ovom prilikom stekli, ali i impresije o delovima ove oaze koji su ih najviše oduševili.

Ovde možete pogledati jednu od odabranih reportaža.

Praktične lekcije iz ekologije u eko-školi

Savremena gimnazija je deo velikog međunarodnog projekta Eko-škola, koji je pokrenula Fondacija za edukaciju u oblasti zaštite životne sredine (FEE), čiji je cilj da kroz obrazovanje ohrabri ljude da učestvuju u očuvanju i unapređivanju kvaliteta životne sredine.

Zahvaljujući ovakvim posetama, savremeni gimnazijalci razvijaju svest o važnosti očuvanja biodiverziteta i zaštite prirodnih staništa. Inovativnim pristupima i svakodnevnim akcijama, oni stiču znanja o potrebi zaštite životne sredine, ali se i aktivno uključuju u stvaranje zdrave budućnosti naše planete.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.