Predavanje o vršnjačkom nasilju i maloletničkoj delinkvenciji

Savremeni gimnazijalci su u sredu, 19. aprila, u svojoj školi aktivno učestvovali u predavanju na temu „Vršnjačko nasilje i maloletnička delinkvencija”, koje je za njih, ispred Uprave kriminalističke policije grada Beograda, održala inspektorka za maloletničku delinkvenciju Marija Stanković. Ovom prilikom, učenici su saznali značajne informacije o tome kako zakon gleda na krivična dela maloletnika i na koji način sami mogu uticati na ličnu bezbednost, ali i bezbednost svojih drugara.

Kako prepoznati i reagovati na nasilje?

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa drugim ministarstvima, institucijama i organizacijama sprovodi preventivne akcije i programe kako bi poboljšalo razvoj bezbednosne kulture kod dece. Tim povodom, inspektori iz Odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije pripremili su zanimljivo izlaganje, koje je zainteresovalo savremene gimnazijalce i podstaklo ih na razmišljanje o nasilju i rešenjima kako da se sa njim izbore.

Učenici su se upoznali sa različitim formama nasilničkog ponašanja. Inspektorka Marija se potrudila da im detaljno objasni kako se oblici nasilja prepoznaju, ali ih i posavetovala na koji način treba da postupe ukoliko trpe nasilje ili su njegovi svedoci.

U anketi koju su anonimno popunjavali pre predavanja, kao i kroz brojna pitanja, savremeni gimnazijalci su pokazali da su otvoreni, ali i spremni za diskusiju o ovoj temi. Njihov pristup bez predrasuda i tabua je doprineo boljoj realizaciji prezentacije i pokazao da imaju razvijenu svest o opasnostima i nebezbednom ponašanju čiji smo, nažalost, česti svedoci.

Savremena gimnazija podržava ovakve akcije u želji da svojim učenicima obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i uz to nastavi da ih svakodnevno edukuje za izazove sa kojima se mogu suočiti, pa će već u petak učenici u pozorištu „Dadov” moći da gledaju predstavu „Nasilje”, koja opisuje sudbinu Alekse Jankovića, dečaka čija je tragična priča potresla celu Srbiju.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.