Uživanje savremenih gimnazijalaca u čarima Beča i Praga

Savremeni gimnazijalci i njihovi profesori su se u subotu, 8. aprila, otisnuli u nezaboravnu petodnevnu avanturu istraživanja lepota Praga i Beča, evropskih prestonica, čuvenih po kulturnim, umetničkim i istorijskim znamenitostima i bogatstvima. Studijsko putovanje bilo je sjajna prilika da se gimnazijalci druže i ojačaju svoja prijateljstva, ali i vrate bogatiji za mnoge uspomene i nezaboravne trenutke!

Početak putovanja uz veseli ritam

Nakon meseci iščekivanja, dogovaranja i pripremanja za putovanje, učenici su spremno započeli još jednu avanturu. Iako su putem Češke u Austrije krenuli veoma rano, zabava je za savremene gimnazijalce počela već pri prvom pređenom kilometru, uz taktove popularne muzike. Vreme u autobusu učenici su provodili euforično, dok su pesma, smeh i graja ulepšavali njihovo putovanje i učinili da im dolazak na prvo odredište prođe što brže.

Prag – majka svih gradova koja osvaja na prvu loptu

Prva destinacija na ovogodišnjoj ekskurziji za savremene gimnazijalce bio je zlatni Prag, gde je lepota njegovih ulica i trgova sve ostavila bez teksta. Priča o Hradčanima, Katedrali Svetog Vida i Bazilici Svetog Đorđa vratila je gimnazijalce u slavno vreme jednog od najlepših i najstarijih gradova Srednje Evrope.

Trg Svetog Vaclava i čuveni astronomski sat, po kome je ovaj grad poznat, bili su prava atrakcija za sve posetioce. Sa turistima iz celog sveta savremeni gimnazijalci su iščekivali izlazak statua 12 apostola u podne. Čar je bila još veća, jer su uspeli da iskoriste priliku da vide astronomski sat samo nekoliko dana pre nego što je on u potpunosti zatvoren za turiste zbog rekonstrukcije.

Uzbudljiva priča o istoriji i legendama o Karlovom mostu, koga krasi trideset kipova svetaca, impresionirala je gimnazijalce, a na ovom mestu oni nisu propustili priliku da zamisle želju i dotaknu spomenik Svetog Jana Nepomuka, kako bi se opet vratili u zlatni grad.

U slobodno vreme učenici su sami otkrivali lepote i uživali u atmosferi kojom ova prestonica odiše, kupovali suvenire, degustirali čuvene češke kobasice i trdelnik sa čokoladom i sladoledom, slatkiš po kome je Prag poznat širom sveta.

Pre odlaska iz grada, koji ih je zadivio svojom lepotom, savremeni gimnazijalci su đuskali na nezaboravnoj žurki, koja je bila poslednji deo ove praške slagalice.

Nastavak savremene avanture u carskom Beču

Savremeni gimnazijalci su se nakon dva dana boravka u Pragu zaputili ka Beču, gradu koji lukavo čuva svoju istoriju i neguje tradiciju i kulturno nasleđe. Zgrade čije fasade oduzimaju dah omamile su učenike, a poseban utisak na njih je ostavila Bečka opera, kao i parlament, univerzitet, muzej i pozorište koji se nalaze u samom centru grada.

Impozantna i raskošna Katedrala Svetog Stefana iz 12. veka impresirala je učenike i dokazala da s razlogom nosi epitet jedne od najpoznatijih atrakcija ovog grada.

Istraživačku avanturu po Beču upotpunio je odlazak u nezaobilazni Prirodnjački muzej, gde su učenici videli bogatu kolekciju fosila, insekata, skeleta životinja iz praistorije, ali i retke minerale i drago kamenje. Ipak, najjači utisak na njih ostavila je Vilendorfska Venera, čuveno remek-delo paleolitske umetnosti.

Šenbrun za nestvarno putovanje u habzburšku prošlost

Poseta dvorcu Šenbrun, nekadašnjoj letnjoj rezidenciji dinastije Habzburg, savremene gimnazijalce je odvela daleko u slavnu i bogatu prošlost, u vreme careva i carica. Za njih je bilo zadivljujuće saznanje da se nalaze u odajama, galerijama i salonima u kojima su nekad živeli i provodili vreme slavni vladari, umetnici, vojskovođe kao što su Marija Terezija, Franc Jozef I i njegova žena Elizabeta Bavarska Sisi, Mocart, Napoleon i mnogi drugi. Sjaj i raskoš dvorca, vrt nestvarne lepote, kao i letnjikovac “Gloriette” koji važi za jedan od najlepših vidikovaca u Beču, ostali su duboko urezani u sećanju gimnazijalaca.

Zajedno sa vodičem i profesorima, učenici su prilikom ove posete obišli neke od 1441 odaja koje krije ovaj dvorac, a ono što ih je najviše fasciniralo je raskoš, sjaj i bogatstvo kojom svaka od tih prostorija odiše, ali i parkovi koji pokrivaju više od 160 hektara površine oko Šenbruna. Savremeni gimnazijalci su se usaglasili da je ova poseta jedno od njihovih najvrednijih iskustava koje su imali u životu.

Prater za kraj uzbudljivog putovanja

U čuvenom bečkom zabavnom parku Prater, koji su gimnazijalci primetili iz autobusa čim su se našli na ulicama austrijske prestonice uživali su samo najsmeliji učenici. Rolerkosteri, kuće straha, ringišpili koji su poneli učenike na ogromne visine i brojne druge zabavne atrakcije obogatili su nezaboravna iskustva savremenih gimnazijalaca i nagomilali još svežih doživljaja spremnih za prepričavanje.

Park koji postoji još od davne 1776. godine bio je pravo odredište za završetak ovogodišnjeg uzbudljivog putovanja!

Nova iskustva i sećanja kao najvredniji suveniri

Kao i svim drugim srednjoškolcima, i savremenim gimnazijalcima je ekskurzija najveći doživljaj koje se sećaju dugo nakon njenog završetka. Pored novih znanja koja su stekli u ovim evropskim prestonicama, učenici su za ovo kratko vreme međusobno zbližili i ojačali svoja prijateljstva.

Umesto magneta, najlepši suvenir koji su savremeni gimnazijalci doneli iz Praga i Beča, ali i iz autobusa, su sećanja i nezaboravna iskustva. Ove doživljaje učenici će prepričavati do nekog novog putovanja koje već sada željno i nestrpljivo iščekuju.

Pogledajte još fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.