Osvešćujuća predstava „Nasilje” ostavila bez reči i savremene gimnazijalce

Posetom pozorištu „Dadov” 21. aprila, kada su savremeni gimnazijalci imali priliku da pogledaju predstavu „Nasilje”, nastavljen je niz aktivnosti koje u borbi protiv nasilja i s ciljem edukovanja učenika na ovu važnu temu sprovodi Savremena gimnazija.

Savremeni gimnazijalci zapanjeni realnošću koju donosi život

Predstava Kokana Mladenovića opisuje priču o Aleksi Jankoviću i drugim dečacima i devojčicama koji su svoje živote tragično završili nakon što su se mesecima suočavali sa vršnjačkim nasiljem.

Poremećene vrednosti, nasilje, tuga, bol, patnja i na kraju ostvarenje jednog nikad dosanjanog sna najbolje opisuju predstavu „Nasilje”, koja je savremene gimnazijalce ostavila bez reči. Samo sat vremena bilo je dovoljno da se pokrenu brojna pitanja, o kojima su učenici nastavili da razgovaraju nakon navlačenja zavesa.

„Šta bih ja učinio?”, „Kako bih mogao da pomognem nekome ko se nađe u sličnoj situaciji?”, „Šta sprečava institucije i zakon da reaguju odmah i spreče nasilje?” bila su samo neka od pitanja koja su učenici međusobno razmenjivali odmah po napuštanju pozorišne dvorane.

Nakon odgledane predstave, jedina želja koju su imali savremeni gimnazijalci je da nasilje nestane, kao i da se protiv njega svi zajednički bore kako se ovakve tragične priče više nikada ne bi desile nikome.

Edukacija kao najbolja prevencija u borbi protiv nasilja

Pored redovnog obrazovanja koje savremeni gimnazijalci stiču u školi, veoma je važno da oni podignu svest o lepom ponašanju, kulturi i dobrim odnosima s drugim ljudima.

Predstava koja je mnogima „otvorila oči” za savremene gimnazijalce je bila važna životna lekcija, koju su zasigurno odlično naučili.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.