Svetski dan planete Zemlje obeležen u Savremenoj gimnaziji

Savremena gimnazija veliku pažnju posvećuje razvijanju svesti o očuvanju životne sredine, i zbog toga se priključila globalnoj akciji širenja ekološke svesti proslavom Dana planete Zemlje, koji je u gimnaziji proslavljen 24. aprila nizom zanimljivih i edukativnih predavanja i radionica.

Savremeni doprinos borbi za očuvanje prirode

Ujedinjene nacije su 1970. godine odredile 22. april kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine i baš taj datum se i danas proslavlja u više od 150 zemalja, uključujući i Srbiju. Brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svesti, edukovanje i motivisanje samo su delić onoga što bi svakodnevno trebalo da radimo da bismo se aktivno borili za očuvanje planete Zemlje.

Ovoj akciji su se pridružili i ekološki osvešćeni savremeni gimnazijalci, pa su njihovi časovi prilagođeni ovom događaju, kada su uživali u nizu radionica i društvenih igara koje su za njih pripremili profesori. Na ovaj način je svako odeljenje pokazalo svoje znanje o ekologiji i dalo svoj doprinos očuvanju životne sredine.

Edukacija kao preduslov za savesno ekološko ponašanje

Kako bi razumeli u kakvom je stanju naša planeta, koji su problemi ekosistema i kako mogu da poboljšaju kvalitet životne sredine, savremeni gimnazijalci su slušali predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti ekologije.

Ivana Jelić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije objasnila je savremenim gimnazijalcima koje su to ugrožene vrste u našoj zemlji, a govorila je i o zaštićenim prirodnim dobrima.

Savremeni gimnazijalci su s pažnjom slušali i Ivanu Guslarević, predstavnicu organizacije Vikimedije Srbije, koja je govorila o projektu „Viki voli Zemlju” i o njegovoj važnosti u podizanju svesti o značaju zaštite naše planete. Ona je učenicima pokazala i fotografije nacionalnih parkova, rezervata i zaštićenih područja Srbije koje su urađene za zajednički konkurs Vikimedije Srbije, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Turističke organizacije Srbije. Savremeni gimnazijalci su uživali u prizorima sa fotografija i tako dobili motivaciju da sledeće godine i oni učestvuju u ovom konkursu.

Društvena igra i slatka nagrada

Savremeni gimnazijalci su proverili svoje znanje o ekologiji, opštoj informisanosti i drugim pojmovima koji ih asociraju na planetu Zemlju u zanimljivoj društvenoj igri.

Znanje i sreća igrali su važnu ulogu u svim krugovima takmičenja, a učenici II-1 Nikoleta Đorović, Đorđe Đerić, Marko i Miloš Latinović su, negujući takmičarski duh i dobru atmosferu, došli do pobedničkog postolja, a svoju slatku nagradu nesebično podelili sa svojim drugarima.

Stvarno drugačiji dan brige o prirodi – kućice za ptice i novi izumi

Ovog dana, savremeni gimnazijalci su probudili svoj istraživački duh i maštovitost prilikom osmišljavanja novih načina očuvanja životne sredine. Od plastičnih flaša pravili su kućice za ptice, ukrašavali ih i pripremali za postavljanje u parkovima širom grada, nakon čega su osmišljavali svoj eko-proizvod, koji je morao da bude istovremeno i praktičan i kreativan.

Za eko-kante koje čiste vodene površine i prikupljaju smeće, revolucionarni izum koji će spajati delove oštećenog ozonskog omotača, mašinu koja bi iz zemlje izvlačila štetne, a njoj davala hranljive sastojke i druge originalne izume, savremeni gimnazijalci su smišljali nazive, slogane, reklamne kampanje, pravili su postere, flajere i promotivne materijale...

Razmišljajući o proizvodima koji bi umanjili efekte štetnih delovanja na prirodu, savremeni gimnazijalci su otkrivali probleme i dodatno se informisali.

Zajedničkim snagama do boljeg očuvanja planete

Svakodnevne akcije u Savremenoj gimnaziji omogućavaju da se učenici upoznaju sa idejom reciklaže, efikasne upotrebe energije, zaštite sredine, ali se ovakvim aktivnostima postiže i ono što je najvažnije – razvoj svesti učenika o globalnim posledicama ličnog ponašanja.

Zato je Savremena gimnazija na ovaj način ponovo potvrdila da je pravi primer Eko-škole u Srbiji, a to će nastaviti da čini i u budućnosti.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.