Javno čitanje

Učenici prvog razreda Savremene gimnazije su povodom obeležavanja Svetskog dana knjige, 23. aprila, posetili Institut Servantes kako bi učestvovali u manifestaciji javnog čitanja najznačajnijeg dela španske književnosti, romana „Don Kihot” Migela de Servantesa.

Španska institucija koja je prisutna u 86 gradova širom sveta ima za cilj promovisanje španskog jezika i španske i latinoameričke kulture, i to čini kroz niz događaja kao što je ovaj.

Deo svetske čitalačke publike

Svetski dan knjige je ustanovljen baš 23. aprila, jer su na taj dan 1616. godine preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir, zbog čega je Institut Servantes tradicionalno organizovao okupljanje koje spaja ljubitelje španske književnosti, među kojima su i učenici Savremene gimnazije.

Gimnazijalci su ovom prilikom čuli brojne ličnosti značajne za akademski i kulturni život Srbije kako čitaju delove ovog najznačajnijeg dela španske književnosti. Ali, odlomci iz Servantesovog „Don Kihota” nisu izlagani samo na španskom, već i na portugalskom, katalonskom, kečuanskom, nauatl i francuskom jeziku.

Učenici su obišli i prostorije Instituta i bolje se upoznali sa radom i sadržajem njegove biblioteke. Osim prilike da vide pregršt klasika svetske književnosti, profesorka španskog jezika Jovana Vidović pokazala je učenicima udžbenike, filmove i dodatnu literaturu koja može da im pomogne da prošire svoj „španski” vokabular i usavrše ovaj jezik.

Znanje se usavršava i van učionica

Savremena gimnazija zna da je za obogaćivanje znanja neophodno da sadržaji i aktivnosti učenika budu ne samo edukativni već i zanimljivi i zabavni.

Dokaz da takvo viđenje obrazovanja ostvaruje željene rezultate jeste i to što su nakon posete Institutu Servantes, učenici izrazili želju da se učlane u njihovu biblioteku i češće dolaze kako bi nastavili da pronalaze korisne informacije o španskoj kulturi i jeziku koji uče u svojoj školi.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.