14. Noć muzeja: Kulturna avantura savremenih gimnazijalaca

Savremeni gimnazijalci su 20. maja uživali u Noći muzeja, kulturnoj manifestaciji koja se svake godine održava u maju. Muzeji i galerije u čak 40 gradova Srbije su oživeli tokom ove subotnje noći, a gimnazijalci su se u Beogradu upoznali sa draguljima kulturne baštine, ali i sa zaboravljenim ljudima i do sada neispričanim pričama.

Nezaboravna noć u muzejima

Tokom ovog kulturnog spektakla, koji se u Beogradu održava od 2005. godine, učenici su imali priliku da čuju i vide brojne zanimljivosti iz različitih oblasti. Oni su saznali kako su izgledali autentični rimski hirurški instrumenti i kako su se upotrebljavali, dok su im bioantropolozi otkrili tajnu o tome kako se na kostima prepoznaju tragovi nasilja nastali dejstvom tupih ili oštrih predmeta.

Revolucionarna učenja Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga u Doktorovoj kuli probudila su želju gimnazijalaca da se zagledaju duboko u svoje unutrašnje biće. Nakon otkrivanja detalja iz života ovih psihologa, oni su izašli sa izložbe deklarišući se kao „frojdovci” ili „jungovci”.

Savremene gimnazijalce je oduševila i impozantnost velelepnog zdanja Beogradske zadruge, ali i činjenica da restauirana „beogradska lepotica” ove godine proslavlja svoj 110 rođendan.

Kreativnost i znanje o nauci i matematici učenici su pokazali priključivši se radionici 3D radova u okruženju za računarske igre, a svoju kulturnu avanturu su završili u Visokoj školi – Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve za umetnosti i konservaciju, gde su otkrili svu lepotu ikonopisa, freskopisa, enkaustike, vajanja, mozaika, restauracije i konzervacije.

Kulturno uzdizanje kao deo savremenog gimnazijskog obrazovanja

Savremeni gimnazijalci, osim toga što su posvećeni postizanju školskih uspeha, zainteresovani su i za druge sadržaje i sticanje znanja koja izlaze iz okvira redovnog nastavnog plana i programa. Prepoznajući želje svojih učenika, Savremena gimnazija se trudi da im iz dana u dan omogući raznovrsne posete koje bogate njihov svet i pomažu im u izgradnji i razvoju ličnosti.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.