LATIN ALIVE: „Savremena latinijada” za proveru znanja iz različitih predmeta

Savremeni gimnazijalci rado uče latinski jezik, a to je dokazala i Savremena latinijada”, takmičenje koje je obeležilo poslednje nedelje ove školske godine. Učenici su imali priliku da provere svoje znanje iz gramatike, bogatstvo vokabulara, ali i poznavanje elemenata kultura i civilizacija u kojima se koristio latinski jezik.

Odgovarajući na pitanja iz različitih oblasti, učenici su mogli da pokažu znanje ne samo iz latinskog već i iz istorije, matematike, likovnog, engleskog i drugih nauka.

Savremene tehnologije u interdisciplinarnoj nastavi

Pod parolom Citior, altior, fortior, savremeni gimnazijalci savladali su svaki kreativni izazov koji je pred njih postavila profesorka latinskog jezika Natalija Stanković.

Podeljeni u timove, koji su simbolično nosili imena čuvenih rimskih božanstava – Marsa, Jupitera, Plutona, Dijane, Minerve i Venere, učenici su pokazivali svoje znanje koristeći aplikacije GCSE Latin, Speed Latin, Rome Genius, Count to 64, Greek Mythology, Vice Verba i Artifact Snatch na svojim iPadima. Savremeni gimnazijalci su analizirali priču o Pandorinoj kutiji i putovali kroz vreme, od osnivanja Rima, pa sve do njegovog poslednjeg kralja.

Povezivanjem znanja iz engleskog, latinskog i srpskog jezika u nastavi, savremeni gimnazijalci su oživeli latinski i doveli ga u istu ravan sa jezicima sadašnjosti. Ovaj interdisciplinarni čas, na kom su obrisane granice između latinskog i engleskog jezika, istorije i likovnog, učenicima je doneo znanja iz različitih oblasti.

Kreativna nastava za efikasnije učenje

U Savremenoj gimnaziji učenici željno čekaju priliku da se oprobaju u igrici u kojoj mogu da pokažu svoje znanje i spretnost. Aktivnim učešćem učenika obezbeđuje se efikasno učenje, a zahvaljujući kreativno osmišljenim i interdisciplinarnim časovima, oni uživaju u usvajanju novih znanja i rado učestvuju u takmičenjima kao što je Savremena latinijada”.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.