Bogate aktivnosti u „učionici bez zidova” u prvoj školskoj nedelji

Savremena gimnazija je i ove godine, sada već tradicionalno, svojim učenicima prve školske nedelje, umesto u učionici, zanimljive časove organizovala u prirodi. Prvaci su uživali u krstarenju Savom i Dunavom i u potrazi za blagom na Kalemegdanu, drugaci su obišli grad u otvorenim autobusima i posetili Hajd park, dok su trećaci udahnuli čist vazduh Botaničke bašte „Jevremovac” punim plućima.

Stvarno drugačija dobrodošlica za prvake

Nakon prvog školskog dana i upoznavanja sa novom školom, učenici prvog razreda Savremene gimnazije imali su priliku da već u ponedeljak iskuse kako izgleda savremeni školski život.

Sa svojim profesorima otisnuli su se na krstarenje Dunavom i Savom kako bi sagledali Beograd iz malo drugačije perspektive. Dok su plovili pored kasarne rečne mornarice, Ratnog ostrva, Kule Nebojše, Muzeja savremene umetnosti i ostalih znamenitosti, gimnazijalci su postavljali brojna pitanja i od svojih profesora saznavali neobične detalje iz bogate istorije srpske prestonice.

Ali tu nije bio kraj časovima na otvorenom, jer su savremeni prvaci u petak posetili Kalemegdan, gde su pomoću mapa i karata rešavali zagonetke, pronalazili obeležena mesta i uspešno tragali za blagom. Dok su se na krstarenju međusobno bolje upoznali, savremeni prvaci su u potrazi za blagom probudili takmičarski i ojačali istraživački duh.

Panoramsko razgledanje grada i orijentiring za drugake

I učenici drugog razreda Savremene gimnazije imali su neobične avanture u prvoj školskoj nedelji. Oni su u utorak obišli Beograd posmatrajući ga iz otvorenog autobusa, a kako su nam otkrili, neke „skrivene lepote glavnog grada” nisu imali prilike da vide do sada iako mnogi od njih od rođenja žive u njemu.

Prva školska nedelja

Već u petak, savremeni drugaci pred sobom su imali još jedan izazov – trebalo je da pređu mnogo kilometara u Hajd parku kako bi došli do zacrtanog cilja. Kompas, metar, mapa, mnogo strpljenja, upornosti i fizičke spremnosti bili su neophodni da bi se ova avantura uspešno završila. Osim što su se odlično zabavili u orijentiringu, učenici su otkrili koliko su sposobni, kreativni i snalažljivi, ali su ujedno produbili i ojačali svoja prijateljstva.

Bio-selfi avantura u Botaničkoj bašti

Ni učenici trećeg razreda Savremene gimnazije nisu imali ništa manje interesantnu prvu školsku nedelju. Zidove svojih učionica u utorak su zamenili raskošnom oazom prirode koja se nalazi u samom centru Beograda, u Botaničkoj bašti „Jevremovac”.

Zajedno sa profesorima, učenici nisu samo uživali u prirodnim lepotama i biljnom bogatstvu po kom je poznato ovo mesto, već su aktivno tražili skrivene biljne vrste. Da bi došli do narednog koraka igrice koju su za njih pripremili profesori, savremeni gimnazijalci su morali uspešno da reše logičke zagonetke i asocijacije, ali i da naprave „bio-selfie” pored određenih biljaka. Čitanje mapa, snalaženje u prostoru, mentalno, fizičko i kreativno razgibavanje pomogli su savremenim gimnazijalcima da saznaju nešto novo, razviju problemsko razmišljanje i probude svoju maštu.


Za još bolje rezultate

Savremena gimnazija se bogatim aktivnostima u prvoj školskoj nedelji trudi da učenike dodatno motiviše i pripremi za nove školske izazove koji ih očekuju. Ovo zagrevanje gimnazijalcima će pomoći da u školskoj godini pred njima daju svoj maksimum i postignu još bolje rezultate.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.