„Ko je pojeo moj sendvič”: Učenici u ulozi forenzičara u „Maloj školi DNKlogije”

Savremeni gimnazijalci posetili su u petak, 24. novembra, Institut zа molekulаrnu genetiku i genetičko inženjerstvo kako bi učestvovali u projektu „Mala škola DNKlogije” i oprobali se u rešavanju misterije „Ko je pojeo moj sendvič”, koju su za njih detaljno organizovali predstavnici Instituta.

Nezaboravan čas biologije sa profesorkom Anom Vasilić pružio je učenicima priliku da se nađu u koži naučnika i forenzičara koji izvode eksperimente i izoluju molekule DNK kako bi pronašli „glavnog krivca” ovog zločina.

Rešavanje zanimljivog slučaja na licu mesta

Veliki broj savremenih gimnazijalaca je ljubitelj kriminalističkih serija i filmova u kojima naučnici otkrivaju zločince i pomoću forenzike rešavaju misteriozne slučajeve, a učešće na „Maloj školi DNKlogije” omogućilo im je da izvode eksperimente koje su do sad gledali samo na velikom platnu. Osim toga, učenici su utvrdili znanje stečeno na časovima biologije o metodama izolovanja DNK i njenoj vizuelizaciji na gelu za elektroforezu rešavajući misteriju „Ko je pojeo moj sendvič?”

Čas biologije

Kako bi pronašli glavnog krivca među osumnjičenima, savremeni gimnazijalci su prvo morali da nauče kako se pravilno koristi instrument pipetman, da bi mogli da pronađu uzorke DNK koji će im pomoći u istrazi. Metodom digestije DNK učenici su videli kako različiti fragmenti DNK putuju gelom raznim brzinama, a nakon vizuelizacije i upoređivanja uzoraka osumnjičenih i počinioca, došli su do saznanja ko je glavni krivac u ovom „zločinu”.

Učenici su uživali u neizvesnosti, procesu rešavanja misterije i novim saznanjima koja su mogli praktično da primene.

Šta je „Mala škola DNKlogije”?

„Mala škola DNKlogije” je projekat koji finansira Ministаrstvo prosvete, nauke i tehnološkog rаzvoja Republike Srbije, a realizuje tim vrhunskih nаučnikа, molekulаrnih biologа sa Institutа zа molekulаrnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) iz Beogrаdа.

Progrаm ovog projektа podrazumeva Putujuću lаborаtoriju za predškolce i osnovce, kao i Rаdionicu koja je namenjena srednjoškolcima, studentima, profesorima biologije, ali i svima koje ova oblast zanima, čime „Mаlа školа DNKlogije” doprinosi promociji i populаrizаciji molekulаrne biologije kroz eksperimentalne oglede.

Savremena gimnazija ovakvim zanimljivim aktivnostima približava nauku svojim učenicima, otkriva njihove talente i razvija nova interesovanja. Možda baš ovaj edukativni izlet u svet nauke stvori jednog novog savremenog forenzičara.

Pogledajte još fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.