Pohvale za savremene gimnazijalce na „Otvorenoj laboratoriji” Hemijskog fakulteta

Savremeni ljubitelji hemije su u subotu, 2. decembra, posetili Hemijski fakultet u Beogradu kako bi u okviru manifestacije „Otvorene laboratorije” unapredili svoja znanja i veštine iz hemije.

Ovom prilikom učenici su još jednom potvrdili zašto obožavaju ovaj predmet, a njihovo znanje pohvalili su i organizatori ovog događaja.

Razumljivija hemija osnovcima i srednjoškolcima

Projekat „Otvorene laboratorije” realizuju studenti Hemijskog fakulteta kako bi unapredili znanja i veštine učenika osnovnih i srednjih škola i promovisali hemiju.

Oni su zajedničkim snagama želeli da promene sliku koju pokazuju rezultati istraživanja – da je hemija jedan od najtežih nastavnih predmeta – pa su odlučili da motivišu učenike i pokažu im sve lepote ove nauke kroz ovaj zanimljiv projekat.

I teorija i praksa

Poseta savremenih gimnazijalaca počela je gledanjem postavke u fakultetskom muzeju, nakon čega su se učenici dodatno informisali o istoriji i velikanima hemije u Srbiji, videli kako su izgledale prve laboratorije alhemičara i Periodni sistem elemenata, zatim staro posuđe i hemikalije.

Otvorene laboratorije

Ipak, najzanimljivija stanica za učenike bila je laboratorija fakulteta. Tu su savremeni gimnazijalci mogli samostalno da recikliraju papir, prečišćavaju vodu i prave sapune. Za kraj, učenici su izvodili eksperimente. Pravljenje duha iz boce i slonove paste za njih nije predstavljalo novinu, s obzirom na to da ovakve eksperimente često izvode na časovima hemije u svojoj školi, ali stvaranje reakcije mešanjem hemikalija ili vatre pomoću vode izazvalo je oduševljenje.

Tokom posete, savremeni gimnazijalci su odgovarali na brojna pitanja organizatora i pokazali izuzetno znanje, što im je pomoglo da se nađu među najboljim učesnicima ove manifestacije.

Savremena gimnazija omogućava svojim učenicima da šire i bogate raznovrsna interesovanja i zato svako od njih ima priliku da kroz zanimljive aktivnosti ostvari svoje potencijale i bavi se temama koje ga inspirišu i zanimaju. Tako je bilo i ovog puta.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.