Savremena je ponosna na učenike poput Irine: Muzičko putovanje talentovane harfistkinje

Savremena gimnazijalka Irina Pejoska, osim odličnih postignuća u školi, ostvaruje i zapažene uspehe u muzici, čime svima u Savremenoj gimnaziji pruža mnogo dodatnih razloga za ponos.

U susret koncertima

Mlada savremena harfistkinja iza sebe ima brojne uspešne nastupe, a poslednji je bio 18. januara, kada je Irina zasvirala u Svečanoj sali Matice iseljenika i Srba u regionu, što je ujedno bila odlična priprema za koncerte koji je ubrzo čekaju i van Srbije.

Harfa

Talentovana Irina će već krajem januara otputovati u glavni grad Indonezije, gde će održati dva koncerta – u koncertnoj dvorani Džakarte i luksuznom resortu „Harfa u planini”, na kojima će svirati dela Debisija, Durana, Pešetija, Cabela...

Nagrade i pohvale za savremenu učenicu koja „živi umetnost”

Savremena gimnazija je prepoznala Irinin talenat i trud, zbog čega se i našla među odabranim učenicima koji su nagrađeni podstrekom za najbolje, koji podstiče gimnazijalce da istraju u usavršavanju talenta i posvećenom sticanju znanja.

Irinine nagrade

Irina je i đak generacije u Muzičkoj školi „Stanković”, koju takođe pohađa, a o uspesima koje postiže ova mlada i perspektivna muzikantkinja pisao je i RTS, koji je preneo i opis koji dočarava Irininu umetničku prirodu:

Zovem se Irina Pejoska.

Živim u Beogradu i od 10. novembra 2017. imam petnaest godina. Pohađam Savremenu gimnaziju i uporedo idem u srednju Muzičku školu „Stanković”, u kojoj sam prošle godine, kao maturant osnovnog muzičkog obrazovanja na odseku za harfu, proglašena đakom generacije.

Najviše volim svoju porodicu, harfu, pa istoriju.

Zato ću vam prepričati čudesan događaj od pre 3.500 godina. U to pradavno vreme, stanovnici Akadskog kraljevstva, osvajači Kedrove šume i Srebrnih planina, ostavili su u drevnom gradu Ugaritu (na tlu današnje Sirije) zapis magijske pesme. Zapis te melodije, danas poznate kao Huritska himna, dešifrovan je prošlog veka sa 29 drevnih tablica. Tako je otkrivena arija lirike davnina, pesma koja je bila posvećena sirijskoj lunarnoj boginji Nikal, ženi boga Meseca. Na tablicama ispod notnog zapisa ostala su uklesana uputstva o načinu izvođenja na – harfi. Na internetu možete čuti huritsku kultnu pesmu iz starog Ugarita. Izvodi je Majkl Levi, kompozitor i muzičar, poznat po rekonstrukcijama drevne muzike i njihovom izvođenju.

Mislim da su Mesec i njegova boginja Nikal učinili da volim Tri nokturna, tri „noćne muzike” Kloda Debisija. Volim da ga slušam i volim da sviram sve njegove kompozicije koje sam do sada imala na programu.

Istorija i mama su učinile da volim harfu. Jer, najpre sam svirala violinu. Harfa je stariji instrument. Zahvaljujući mami, koja je profesorka harfe, svakodnevno sam slušala zvuke instrumenta na kojem je nekada davno svirana Huritska himna iz drevnog Ugarita.

To je kruženje ljubavi i muzike u prirodi, zar ne?!

Savremena gimnazija još jednom je dokazala da je sredina koja podstiče negovanje talenata učenika i daje im vetar u leđa u ostvarivanju njihovih ciljeva. Irini želimo sreću na predstojećim koncertima, na kojima će, sigurni smo, čarobnim zvucima harfe osvojiti i glavni grad Indonezije.

Ovako zvuči Duran u Irininoj izvedbi:

 

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.