Savremeni učenici obeležili Savindan

Savremeni gimnazijalci su sa profesorkom verske nastave Anom Marjanović uoči Savindana posetili Vaznesenjsku crkvu i tako obeležili ovaj veliki praznik.

Tom prilikom upoznali su se sa sakralnom arhitekturom i razumeli značaj vaspitne uloge koju je pravoslavna crkva imala u formiranju etosa srpskog naroda.

Kako se proslavlja 27. januar u školama

Proslava Svetog Save kao školske slave obeležava se još od davne 1840. godine, a nakon nešto više od jednog veka pauze, tačnije 1990. godine, 27. januar je postao poseban dan koji se svečano proslavlja u školama.

Sveti Sava je bio najmlađi sin Stefana Nemanje, uticajni diplomata, prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne žičke arhiepiskopije, zakonodavac, književnik i hodočasnik a, pre svega, utemeljivač srpske crkve, države i školstva.

Savindan savremena gimnazija

Odbacio je život na dvoru i sa 16 godina otišao na Svetu Goru, gde se 1191. godine zamonašio. Sa svojim ocem Simeonom izgradio je Hilandar i podigao više od 14 manastira na Svetoj Gori.

U školama širom Srbije 27. januara tradicionalno se obeležava sećanje na Svetog Savu, a ove godine, za razliku od prošle, učenici Savremene gimnazije su se podsetili života ovog sveca u crkvi, a ne na svetosavskoj priredbi u svojoj školi. Čak nekoliko puta savremeni gimnazijalci su odlazili u Vaznesenjsku crkvu na opštini Savski venac, i to ne samo oni koji pohađaju versku nastavu već i oni koji su za izborni predmet odabrali građansko vaspitanje.

„Na ovaj način Savremena gimnazija je obeležila Dan duhovnosti – nacionalni praznik Svetog Savu i podsetila učenike na neprocenjivu vrednost misije srpskog prosvetitelja, ali i njegovih sledbenika”, istakla je profesorka verske nastave u Savremenoj gimnaziji Ana Marjanović.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.