Prezentacija Evropskog parlamenta mladih Srbije u Savremenoj

Učenici drugog razreda Savremene gimnazije su u petak, 9. marta, u prostorijama svoje škole imali priliku da prisustvuju prezentaciji Evropskog parlamenta mladih Srbije.

Ovom prilikom su se upoznali sa konceptom koji ova organizacija neguje i napravili korak ka ispunjenju jednog od najvažnijih ciljeva Savremene gimnazije, a to je da postanu građani sveta koji će negovati prave vrednosti i biti uzor budućim generacijama.

Ka aktivnom učešću u društvenoj zajednici

Na ovoj prezentaciji savremeni učenici su saznali koje im se sve mogućnosti nude i kako mogu da postanu aktivni članovi društva i svojim radom doprinesu društvenoj zajednici u najvećoj meri.

Nakon informisanja o radu i značaju Evropskog parlamenta mladih Srbije, savremeni gimnazijalci su učestvovali i u kratkoj radionici, koja im je pomogla da saznaju kako da se što kvalitetnije i lakše uključe u njen rad. Saznali su da je cilj organizacije promovisanje aktivnog evropskog građanstva, interkulturalnog dijaloga i evropskih vrednosti i otkrili kako i sami mogu da stvaraju društvo koje bi doprinelo razvoju njihovih ličnih sposobnosti.

evropski parlament mladih srbije

Evropski parlament mladih Srbije – jačanje svesti o socijalnim pitanjima

Evropski parlament mladih je organizacija nastala u Francuskoj 1987. godine sa ciljem promovisanja neformalnog obrazovanja i rada na edukaciji mladih kada su u pitanju aktuelne teme u svetu. Ujedno je i najrazvijenija platforma za političke debate, koje se vrše simulacijama zasedanja Evropskog parlamenta.

Ova organizacija je u Srbiji osnovana 2006. godine sa osnovnim ciljevima podizanja društvenog aktivizma, opšte informisanosti među mladima i razvoja tolerancije i međunarodne saradnje. Od tada, godišnje se održavaju regionalne konferencije u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, a svaka od njih se sastoji od tri glavna dela: Teambuildinga, Akademskog rada na odabranoj temi u okviru komiteta i Generalne skupštine.

Savremenim gimnazijalcima je prezentacija Evropskog parlamenta mladih Srbije pomogla da unaprede znanja, prošire sopstvene vidike i ostvare mogućnost da, osim u školi, svoja znanja i sposobnosti proširuju i kvalitetnim društvenim aktivizmom, u čemu ih škola svakodnevno podržava.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.