Studijsko putovanje po Evropi i nove avanture

Učenici Savremene gimnazije su sa svojim profesorima poslednju nedelju marta proveli na nezaboravnom studijskom putovanju, na kom su istraživali lepote evropskih gradova i uživali u druženju i stvaranju novih uspomena. Savremeni drugaci i trećaci su se u subotu, 24. marta, otisnuli u avanturu koja ih je odvela u Italiju i Francusku, a dan kasnije njihovi drugovi, učenici prvog razreda, krenuli su put Praga i Beča.

Ova studijska putovanja omogućila su gimnazijalcima da upoznaju najlepše gradove Evrope, da nauče mnogo toga novog o njihovim prepoznatljivim mestima, kao i da upoznaju novu kulturu i običaje.

Prestonica Češke – spoj raskošne arhitekture i jedinstvene kulture

Zlatni Prag je bio prva destinacija na početku istraživačke avanture savremenih učenika prvog razreda. Lepota njegovih ulica i trgova je sve ostavila bez daha, a priča o Hradčanima, Katedrali Svetog Vida i Bazilici Svetog Đorđa vratila je gimnazijalce u slavno vreme jednog od najlepših i najstarijih gradova srednje Evrope.

studijsko putovanje

Trg Svetog Vaclava i čuveni Astronomski sat, po kom je ovaj grad poznat, bili su prava atrakcija za sve posetioce. Uzbudljiva priča o istoriji i legendama Karlovog mosta, koji krasi trideset kipova svetaca, impresionirala je gimnazijalce, a na ovom mestu oni nisu propustili priliku da zamisle želju i dotaknu spomenik Svetog Jovana Nepomuka kako bi se opet vratili u grad poznat po ukusnim kobasicama i trdelniku, slatkišu kom ni učenici Savremene nisu mogli da odole.

Carski Beč – sledeća stanica savremene avanture

Učenici su se nakon dva dana boravka u Pragu zaputili ka Beču, gradu koji čuva svoju istoriju i neguje tradiciju i kulturno nasleđe. Oduševljeni zgradama čije fasade pričaju svoju istoriju, najviše su fotografisali Bečku operu i Parlament, kao i zgrade univerziteta, muzeja i pozorišta, koji se nalaze u samom centru grada, i raskošnu Katedralu Svetog Stefana iz 12. veka.

studijsko putovanje

Istraživačku avanturu po austrijskoj prestonici upotpunili su odlazak u muzeje blizance – nezaobilazni Prirodnjački i Umetničko-istorijski muzej, i poseta Šenbrunu, zimskoj rezidenciji bečkih careva i plemića, koji je savremene gimnazijalce vratio u daleku prošlost.

Italija – prva stanica savremenih drugaka i trećaka

Poseta savremenih drugaka i trećaka počela je u Italiji.

Savremeni gimnazijalci su svoju italijansku avanturu započeli u Veroni, gradu večne ljubavi poznatom po junacima čuvene Šekspirove tragedije. Nakon šetnje ulicom Kapelo i obilaženja Arene, gradske katedrale i trgova Erbe, Bra i Sinjori, savremeni učenici otišli su do Julijine kuće, okupili se ispod njenog balkona, a potom i slikali sa statuom nadajući se ispunjenju ljubavnih želja.

Nakon iscrpnog fotografisanja pored famoznih građevina i slobodnog vremena usledilo je putovanje ka Sanremu, odakle su savremeni gimnazijalci sledećeg dana krenuli ka Nici.

 

Raskoš i sjaj gradova Francuske rivijere

Učenici drugog i trećeg razreda su na studijskom putovanju obišli i francuske gradove. U području sa više od 300 sunčanih dana godišnje i prepoznatljivom plavom bojom mora i neba, Nica je bila nezaobilazna na ovoj maršruti.

Savremeni učenici prošetali su se Engleskim šetalištem, Trgom Masena i gradskom plažom i uživali u pogledu sa jednog od najlepših vidikovaca, koji pokazuje sve lepote bisera Azurne obale.

studijsko putovanje

Obilazak Kana obeležilo je upoznavanje sa čuvenom Filmskom palatom, a tokom slobodnog vremena učenici su se upoznali sa ostalim lepotama ovog grada.

Nastavak putovanja doneo je još mnogo uzdaha oduševljenja, a prvo iznenađenje bio je Monako, koji je fascinirao savremene gimnazijalce. Najjači utisak na njih ostavio je Egzotični vrt, jedna od najlepših atrakcija ove kneževine. Katedrala Svetog Nikole i dvorac Grimaldijevih učinili su da se svi osete kao deo bajke. Nakon ove magične šetnje, savremeni gimnazijalci su se uputili ka Monte Karlu, gde su imali priliku da vide čuveni hotel i kockarnicu „Pariz“.

Svi putevi vode u Italiju

Uzbudljivo savremeno putovanje nastavilo se u Italiji. Učenici su otkrili lepote Đenove, grada koji se razvio u najsevernijem delu Đenovskog zaliva i zauzeo položaj najbliže sredozemne luke za niz gradova. Katedrala, Kolumbova kuća i Trg Ferari samo su neke od znamenitosti koje su ostavile snažan utisak na gimnazijalce. Italijanska avantura nastavila se u Milanu, čuvenom gradu mode i drugom gradu po veličini u Italiji. Dvorac Sforca, Trg Duomo i gotska katedrala, Milanska skala i Galerija Vitorija Emanuela II izmamili su uzdahe oduševljenja učenika i neprestano ih mamili da svoju memoriju u telefonu potroše na još fotografija ovih fascinantnih znamenitosti.

studijsko putovanje

Poslednje stajalište na ovom uzbudljivom putovanju, a ujedno i znak da je avantura pri kraju, bila je Venecija. Trg i Katedrala Svetog Marka, Duždeva palata, Most uzdisaja, most Rijalto, kanal Grande i Crkva Santa Maria della Salute ostavili su snažan utisak na savremene učenike, koji su pažljivo slušali istorijske činjenice u vezi sa njima i trudili se da sve to zapamte kako bi kasnije mogli da prepričavaju.

Savremeni gimnazijalci su se vratili u Beograd bogatiji za nova saznanja i iskustva, ali i za nova i jača prijateljstva. Sa putovanja su doneli i brojne uspomene, o kojima će se još dugo pričati.

Pogledajte više fotografija u našoj galeriji.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.