Borilačke veštine na testu: Mačevanje u Savremenoj gimnaziji

Savremeni gimnazijalci su u petak, 1. juna, imali priliku da se upoznaju sa članovima Mačevalačkog kluba Crvena zvezda i Mačevalačkog saveza Srbije, otkriju detalje o mačevanju i oprobaju svoje veštine u jednoj uzbudljivoj borbi.

Lekcija o istoriji mačevanja i plemenitom sportskom nadmetanju

Na početku ovog druženja gosti Savremene gimnazije su ispričali kratku istoriju o ovom viteškom sportu i objasnili učenicima da je mačevanje tradicionalno najstarija i osnovna vojno-borbena veština. Za učenike je bilo veoma zanimljivo saznanje da većina savremenih evropskih armija ima svoje mačevalačke klubove i škole.

mačevanje

Savremeni gimnazijalci su saznali i da se danas savremeno, sportsko mačevanje bitno razlikuje od mačevanja u prošlosti i da predstavlja sport koji zahteva poštovanje sportskih pravila, protivnika i sudija, ali i mnogo rada i odricanja.

Nakon zanimljivog razgovora, usledio je najzabavniji deo druženja – uzbudljiva borba i prezentacija tehnika mačevanja. Potom su i savremeni gimnazijalci dobili priliku da se oprobaju u ovoj veštini. Zaključili su i potvrdili ono što im je na početku borbe i rečeno – da ih mačevanje uči da poštuju sebe, ali i protivnika, i da uživaju u borbi i nadmudrivanju na plemenit, sportski način.

Nezaboravna avantura ulepšala je učenicima kraj radne nedelje i mnoge od njih motivisala i zainteresovala da se u budućnosti ozbiljnije posvete uvežbavanju tehnika mačevanja.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.