Ana, Matija i Elena na letnjem kampu Kingdom Educationa u Velikoj Britaniji i SAD: Stipendije im otvorile vrata Kembridža, Harvarda, Jejla

Promovisanje interkulturalnih i akademskih razmena učenika oduvek je bilo važan deo školskih aktivnosti u International School Savremenoj.

Ovog leta, troje veoma uspešnih i ambicioznih učenika International School Savremene učestvovalo je u projektu Kingdom Education Summer School. Ana Jeremić, Matija Šarenac i Elena Ćuća posetili su Sjedinjene Države i Veliku Britaniju, gde su stekli uvid u akademski život studenata najprestižnijih univerziteta u svetu i upoznali nove kulture.

Uspeh

Jaka konkurencija

Iako je bio izazov učestvovati u ovim letnjim školama, procedura koja je prethodila odlasku na ovako ugledne svetske univerzitete nije bila nimalo laka.

Direktorka Savremene, Svetlana Belić Malinić, istakla je selektivnost procesa prijave, imajući u vidu da Kingdom Education regrutuje najbolje učenike širom sveta. Još jedan veliki izazov koji su savremeni učenici morali uspešno da savladaju je i intervju sa direktorom Kingdom Educationa, Piterom Čeplom, na kom su se Ana, Matija i Elena odlično pokazali.

„Veoma sam ponosna na činjenicu da Savremenu pohađaju učenici koji imaju mogućnost da promovišu prave obrazovne vrednosti. U svetu u kojem živimo obrazovanje je postalo marginalno, ali su naši učenici pokazali da su iznad proseka”, dodala je Svetlana Belić Malinić.

Elena i Matija u Britaniji na univerzitetima Kembridž, Sent Endruz i LSE (London School of Economics)

Letnja škola Kingdom Educationa bazira se ne samo na konkretnim predmetima već i na uzbudljivim debatama koje su predstavljale pravi izazov i dragoceno iskustvo za naše učenike.

Elena i Matija, učenici Year 11 i Year 12, otišli su u Veliku Britaniju, gde su posetili Kembridž univerzitet i Univerzitet Sent Endruz u Edinburgu. Tokom ove dvonedeljne posete prisustvovali su kursevima o liderstvu i jednom kursu po svom izboru.

Matija je izabrao pravo, dok se Elena odlučila za prirodne nauke, tj. za kurs iz medicine.

Ovaj izbor je povezan sa njihovim budućim karijerama – Matija bi želeo da studira pravo, dok Elena razmatra studije medicine. Matija smatra da je ova letnja škola bila izuzetno iskustvo koje im je omogućilo da slušaju izvrsne profesore i posvećene studente-mentore.

„Upoznavanje zanimljivih i uspešnih ljudi iz drugih zemalja pomoglo mi je da ostanem skroman, s obe noge na zemlji”, kaže Matija.

Uspeh

Takođe, učestvovanje u ovom programu omogućilo je našim učenicima da ostvare kontakte koji bi mogli da budu od presudne važnosti za njihov budući akademski razvoj.

Matija i Elena su takođe posetili LSE, UCL i Univerzitet u Šefildu.

Elena smatra da je ova poseta bila vrlo korisna: „Veoma su mi se dopali neki od univerziteta koje smo posetili, tako da, iako ima dosta vremena do prijavljivanja na fakultet, već imam neke u vidu”.

Pored kurseva kojima su prisustvovali, učenici su takođe posetili i brojne seminare o javnom izlaganju, procesu prijave na univerzitet, pisanju motivacionog pisma i intervjuima. Možda je najzanimljiviji susret bio sa predstavnicima skauting agencije sa kojom Matija planira da sarađuje i nakon položenih A Level ispita.

Za to vreme Ana je bila u poseti univerzitetima Njujork, Harvard, Jejl, Umas i Kolumbija u SAD

Verujemo da su raznovrsna iskustva ključna za sveobuhvatni uvid u akademski život.

Za razliku od Matije i Elene, koji su ostali u Evropi, Ana je otišla „preko bare” i dve nedelje provela na Univerzitetu Umas u Amherstu. Ana je, poput Matije, tokom druge nedelje odslušala kurs o liderstvu, ali je za glavni predmet odabrala biznis.

Na Anu je izuzetan utisak ostavio predavač, koji je svojim inovativnim pristupom nastavi od svakog časa napravio igru. Drugu nedelju Ana je provela u Njujorku, gde je posetila univerzitete Kolumbija i NYU. Takođe je obišla Harvard, Univerzitet u Bostonu i Jejl.

Letnja škola

Pored obrazovnih aktivnosti u kojima je učestvovala, za celokupno iskustvo, prema Aninim rečima, ključno je bilo vreme koje je provela sa svojim novim prijateljima. Druženje sa mladim ljudima različitih profila bilo je dirljivo iskustvo koje otvara nove vidike.

„Moje srce je delom ostalo sa drugarima koje sam stekla u Umasu. Ovo iskustvo neću zaboraviti do kraja života. Zahvalila bih svojoj školi i fondaciji Kingdom Education za sve divne uspomene i pružene prilike”, rekla je Ana.

Kingdom Education – prilika za studije u inostranstvu

Neprofitna fondacija Kingdom Education je i ove godine organizovala studijske programe za sve učenike koji govore engleski i žele da nastave obrazovanje u inostranstvu.

U okviru dvonedeljnih i tronedeljnih programa učenici su učili o akademskom životu na brojnim univerzitetima i stekli korisne veštine i znanja iz oblasti koje ih zanimaju.

Ana, Matija i Elena, predstavnici International School Savremene, stekli su neprocenjivo iskustvo usvajanjem veština koje su neophodne za uspešan proces učenja. Upoznali su vršnjake iz celog sveta i otkrili lepote raznih kultura, što im je otvorilo vrata za sjajnu budućnost.

Čestitamo Eleni, Ani i Matiji na ovogodišnjim stipendijama i radujemo se savremenim dobitnicima naredne godine!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.