Talenti savremenih gimnazijalaca: Fotograf Elena Taševski predstavila svoje radove u Beogradu, pa otvorila izložbu u Puli

Elena Taševski, učenica I-4 Savremene gimnazije, ozbiljno se bavi fotografijom, o čemu svedoče njeni radovi. Ona je nedavno imala svoju izložbu u Beogradu u okviru rođendanske proslave „Fabrike Fotografa”, a ubrzo nakon toga svečano je otvorila i izložbu fotografija u Puli.

Elenine fotografije na izložbi u Beogradu

Savremena učenica uči i izlaže svoje fotografije u okviru „Fabrike Fotografa”, udruženja fotografa amatera, koje je nastalo sa ciljem da podstakne ljubitelje fotografije da stvaraju, ali i da omogući da se njihov rad vidi. U oktobru je ovo udruženje proslavilo svoj peti rođendan, zbog čega je tom prilikom organizovano čak 11 izložbi u Beogradu, među kojima i Elenina.

„U ‘Fabrici fotografa’ učimo da život posmatramo kroz bezbroj dobrih kadrova”, kaže Elena i dodaje da je zahvaljujući „Fabrici” uspela da svoju kreativnu energiju izrazi na način na koji ne bi mogla nigde drugde. „Zato sam beskrajno zahvalna na prilici koja mi se ukazala i na ovom iskustvu, koje ću pamtiti ceo život”, zaključuje ona.

Elenini radovi

Pored Eleninih radova, posetioci su na ovoj izložbi imali priliku da vide i fotografije ostalih fotografa amatera i dožive ove projekte na sebi svojstven način.

Otvaranje izložbe u Puli

Ubrzo nakon beogradskog predstavljanja, Elena je u subotu, 3. novembra, svečano otvorila izložbu polaznika škole „Fabrika fotografa” pod nazivom „Made in Fabrika Fotografa 5” u Galeriji SKUC Pula, gde su bili predstavljeni i njeni radovi.

Elena je dobila brojne simpatije posetilaca, a neke od njih inspirisala je da zabeleže svoje prve kadrove na drugačiji način.

Retrospektivnom, 11. rođendanskom izložbom u Puli objedinjeno je prikazivanje 82 različita projekta.

Pet godina dobrih kadrova

„Fabrika Fotografa” osnovana je sredinom oktobra 2013. godine sa misijom da što više ljudi nauči kako da pravi dobre fotografije, iz što manje pokušaja i sa što je moguće manje potrebe za obradom.

„Mi smo tu da ljude, umesto da budu samo slučajni svedoci prizora vrednih pamćenja, naučimo kako da zabeleže trenutak tako da i drugi mogu da osete njegovu moć i energiju i na taj način dožive emociju zabeleženu putem fotografije”, kažu osnivači udruženja.

Ponosni smo što je naša učenica svoj talenat uspela da pokaže i u Srbiji i van njenih granica. Želimo joj što više dobrih kadrova i uspešnih izložbi!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.