Zbirka pesama „Kora” Vaska Pope zagolicala maštu učenika: Njihovi radovi ostaviće vas bez teksta

Učenici Savremene gimnazije po planu i programu u četvrtoj godini na časovima srpskog jezika i književnosti tumače pesme Vaska Pope.

Njegova zbirka pesama Kora” jedna je od najznačajnih knjiga poezije XX veka, a neobični motivi pesama iz ciklusa Spisak” oduševili su učenike i inspirisali ih da i sami ožive predmete i pojave i stave se u njihovu kožu”, misli”, progovore umesto njih i na taj način otkriju velike metafore o životu, traganju za smislom, ljubavi, prolaznosti.

Budući pesnici, pisci, književnici

Popine pesme su ostavile jak utisak na savremene gimnazijalce, koji su počeli da posmatraju život kroz osvrt na svakodnevicu jednog predmeta, životinje, biljke. Popa kroz ove pesme dočarava okrutnost sveta, tragiku i izazove življenja, postavlja pitanja o usamljenosti, otuđenosti, smislu, a učenici su i sami počeli da se pitaju šta bi saznali kada bi „oslušnuli” jedan novčić, čajnik, razgovarali sa maštom.

Sastavi

 

Savremene gimnazijalce je inspirisala ideja da predmeti i pojave mogu da se posmatraju na drugačiji način, kroz metafore i simbole, koje oslikavaju velika životna pitanja, sumnje, borbe i patnje, istakla je Ana Mihajlović, profesorka srpskog jezika, koja je organizovala ovaj čas i dodala: Presrećna sam ako sam im pomogla da zavire u svet skriven od puke stvarnosti i prostih oblika.

Radovi koji su nastali iz tog maštovitog i kreativnog procesa pokazali su koliko učenici duboko razmišljaju o životu, kakva ih pitanja muče, ali su i dokazali koliki se talenat u njima krije.

Pročitajte kreativne i originalne radove savremenih učenika


Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.