Učenica Natalija Stanković drugarima u školi prezentovala rad na temu „Energetska efikasnost očima Mladih eko-reportera”

Povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti, koji se svake godine obeležava 5. marta, u Savremenoj gimnaziji je organizovana interesantna edukativna prezentacija za učenike.

Savremena učenica Natalija Stanković prezentovala je svojim drugarima iz Savremene svoj rad na temu „Energetska efikasnost očima Mladih eko-reportera”, sa kojim je učestvovala na konkursu u sklopu međunarodnog programa „Mladi eko-reporteri.

Savremeni gimnazijalci saznali više o prednostima efikasne upotrebe energije

Učenici su imali priliku da se detaljnije upoznaju sa značajem obeležavanja ovog međunarodnog datuma, a saznali su više i o temama kao što su: uticaj proizvodnje električne energije na životnu sredinu, odakle se dobija električna energija u Srbiji, kao i koje su prednosti korišćenja efikasnih sijalica u odnosu na obične.

Ova i sve ekološke teme uvek su aktuelne u Savremenoj gimnaziji, koja je pravi primer eko-škole. U njoj je ekološka svest podjednako važna kao i visoko obrazovanje, jer opstanak i zdrava budućnost naše planete zavise upravo od svih nas.

Eko-patrola u Savremenoj

Osim što su učestvovali u diskusijama u toku prezentacije, učenici su povodom ove teme rešavali i kviz i imali mogućnost da provere svoje dosadašnje znanje o energetskoj efikasnosti.

Jedan od najzanimljivijih delova prezentacije bila je i akcija eko-patrole u Savremenoj gimnaziji. Kao članovi eko-patrole, savremeni gimnazijalci su kontrolisali da li su svetla u učionicama i projektori bili ugašeni na kraju časa.

Energetska efikasnost: aktuelna tema budućnosti

Međunarodni dan energetske efikasnosti obeležava se svake godine, počevši od 1998. godine, kada je u Austriji održan prvi međunarodni sastanak na ovu temu.

Svrha obeležavanja ovog datuma jeste podizanje svesti kod ljudi o neophodnosti smanjenja potrošnje energije kroz održivo korišćenje energetskih resursa. Posebno je značajno da se o ovakvim temama što više priča među mladima, odnosno učenicima koji se edukuju i razvijaju u ekološki svesne i odgovorne ličnosti, a to radi i Savremena gimnazija.

Do doprinosa širenju ekoloških tema među mladima kroz edukaciju

Savremena gimnazija svojim primerom konstantno podiže svest o ekološkim temama među mladima. Utošak energije sveden je na što je moguće niži nivo, a racionalna upotreba papira regulisana je upotrebom tablet uređaja umesto svezaka, kao i elektronskom poslovnom administracijom. Na ovaj način se doprinosi i očuvanju drveća. Nameštaj u Savremenoj je ergonomski, sa mehanizmom kojim se visina stolice prilagođava visini učenika, čime se doprinosi pravilnom držanju tela i zdravom načinu života.

Savremena će i u budućnosti uvek podržavati ekološke edukacije i akcije kao škola koja vodi računa o tome da očuva prirodu i našu neposrednu životnu sredinu.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.