Andraši bulevar, Trg heroja, Citadela, „Kraljica Dunava”: Savremeni prvaci na studijskom putovanju u Budimpešti

Savremeni učenici prvog razreda su na trodnevnom studijskom putovanju u Budimpešti. Putovanje je edukativnog karaktera i omogućava učenicima da se upoznaju sa drevnom istorijom i tekovinom kulture, po kojima je to podneblje poznato u celom svetu, a takođe će se upoznati i sa društvenim životom stanovništva.

Već prvog dana obišli su Budim i Peštu, a posebno su ih impresionirali: Andraši bulevar, Opera, Trg heroja, Crkva Sv. Matijaša, Kraljevski dvor i Citadela.

„Kraljica Dunava” oduševila savremene gimnazijalce

Budimpešta se često naziva „kraljica Dunava”, jer pleni pre svega neverovatnom arhitekturom i umetnošću, koje se odgledaju u impozantim građevinama i mostovima. Istorija, kultura, dobra zabava, kao i uživanje u jedinstvenim jelima i specijalitetima, svakako čine ovo mesto posebnim, što su imali prilike da vide i savremeni učenici.

Obilazak znamenitosti i razgledanje najlepših destinacija

Savremenim prvacima kratak obilazak grada već prvog dana izmamio je osmehe na lica i uverio ih zbog čega se baš Budimpešta nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Putovanje

Posle razgledanja grada autobusom, obišli su Budim i Peštu. Budimski dvorac, Trg heroja, Andraši bulevar, Opera, Bazilika Svetog Ištvana, Parlament, Ribarski bastion, Crkva Sv. Matijaša, Kraljevski dvor, brda Gelert i Citadela samo su neke od lokacija koje su videli tokom prvog dana putovanja.

Osim što uživaju, savremeni prvaci se dodatno edukuju sa svojim odeljenjskim starešinama

Iskusni vođa puta, nastavnik istorije Darko Tmušić, zajedno sa drugim starešinama prvog razreda – Sandrom Belić, Jovanom Bojović, Milanom Milenkovićem, Tamarom Rajinac i Ninom Došlov, iskoristio je obilazak grada da savremene učenike podseti na gradivo koje su učili i skrene im pažnju na značajne činjenice.

O svim aktivnostima sa studijskog putovanja učenika prvog razreda škola obaveštava roditelje putem SMS-a, vesti, društvenih mreža i elektronske pošte.

Drugi dan studijskog putovanja u Budimpešti

Nakon obilaska Pešte i Budima, učenici prvog razreda su drugog dana posle doručka pošli za Estergom, jedan od najstarijih gradova u Mađarskoj, i Višegrad, mali grad na desnoj obali Dunava.

Razgledanje Atilinog sedišta – Ostrogona (Estergoma)

Razgledanje grada odvelo je savremene učenike u doba Kraljevine Mađarske. Bogata istorija, sa ustoličenim različitim vladarima, svedoči o važnim i burnim događajima, kao i spektakularne građevine i crkve rušene u bitkama i pod najezdom tatarskih i turskih hordi. U pratnji vodiča, razgledali su sedište primasa katoličke crkve u Mađarskoj i poznati Muzej hrišćana, gde je smeštena najveća umetnička kolekcija slika u vezi sa crkvom i hrišćanstvom u Mađarskoj. Takođe su obišli i najveću baziliku u Mađarskoj.

Studijsko putovanje

Obilazak Višegrada

Nakon kraljevskog grada, nastavljen je put ka ostacima rano renesansne letnje palate mađarskog kralja Matije Korvina i srednjovekovne tvrđave u Višegradu. Tvrđava je podignuta nakon napada Mongola na mestu stare razrušene tvrđave, gde se sa tri kule na svoja tri ruba ponosno izdiže ka modrom nebu.

Razgledanje Budimpešte brodom

Krajem dana, razgledanje je nastavljeno iz druge perspektive. Vozeći se brodom, savremeni učenici upoznali su se sa čuvenim simbolom Budimpešte – Zgradom mađarskog parlamenta, o kojoj su saznali da je jedna od najlepših administrativnih zgrada u Evropi i da je inspirisana Parlamentom u Londonu.

Krstarenje

Prolazak pored više od devedeset figura značajnih ličnosti iz Mađarske istorije nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Poslednji dan u Budimpešti

Sentandreja, bajkoviti gradić ušuškan u svoje barokno „odelo”, sa crvenim krovovima i kapijama od kovanog gvožđa, prepuna raznih atrakcija i znamenitosti, dočekala je gimnazijalce koji su želeli da uživaju i osete duh prošlih vremena.

Sentandreja i plamen Čarnojevića

„I kad u Sentandreji jednom nestane Srba, a jednom će ih nestati, onda će im obronak divnih planina biti grob, zvuk zvona njihovih hramova propratiće ih u večnost, a hramovi će ostati kao spomenici njihovog duha i života.”

Ovom rečenicom učenici su dobili prve informacije o ovom divnom gradiću, rečima koje pripadaju velikom književniku Jakovu Ignjatoviću, koji je 1690. godine postao značajna srpska naseobina. Pod vođstvom patrijarha Arsenija Čarnojevića ovde je stiglo oko 8.000 Srba, koji su kao trgovci, zanatlije i lojalni građani dobili mnogobrojne privilegije od cara Leopolda Prvog i postali većinsko stanovništvo.

Poslednji dan u Budimpešti

Nezaobilazno mesto zaustavljanja bila je kuća Jakova Ignjatovića, književnika i političara koji potiče iz trgovačke porodice koja se 1690. godine pod vođstvom patrijarha Arsenija III Čarnojevića u Gornju Ugarsku doselila iz Prizrena.

Čast je biti deo istorije

Na svakom koraku gimnazijalci su se susretali sa srpskim barokom, koji se ogleda na visokim zvonicima crkava. Duborezi i pozlaćeni ikonostasi, kapije od kovanog gvožđa, tremovi i kosi crveni krovovi jedinstveni su primeri spomenika koje je jedan narod podigao u tuđoj zemlji. Srbi, odvojeni od svoje matice, bili su svesni svog istorijskog postojanja i iz tog razloga su se dokazivali trajnim i vrednim delima, koja i sada potvrđuju njihovo nekadašnje postojanje na ovim prostorima. U tim momentima učenici su se osećali kao da ispisuju stranice istorije.

Povratak u sadašnjost

Nakon kraljevskog grada, nastavljen je put ka ostacima ranorenesansne letnje palate mađarskog kralja Matije Korvina i srednjovekovne tvrđave u Višegradu. Tvrđava je podignuta nakon napada Mongola na mestu stare razrušene tvrđave, gde se sa tri kule na svoja tri ruba ponosno izdiže ka modrom nebu.

Posle šetnje uličnim lavirintima, učenici su se spustili do lepog plavog Dunava, koji je ovde samo rukavac, ali baš takav ima čari. Bila je to poslednja stanica putovanja u prošlost, nakon koje su se savremeni prvaci uputili ka Beogradu.

Spoj edukativnog i zabavnog obeležio je ovo savremeno putovanje, a učenici su u svoj životni pasoš zabeležili još jednu prelepu avanturu.

Pogledajte više fotografija ovde »

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.