Savremeni trećaci na ekskurziji u Grčkoj

Savremeni trećaci su na šestodnevnoj ekskurziji u Grčkoj, zemlji Helena na obalama Egejskog, Jonskog i Sredozemnog mora i jednoj od najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu.

Poznata turistička destinacija, osim atraktivnosti koje nudi svim posetiocima, učenicima Savremene omogućiće da obogate svoje dosadašnje znanje iz istorije, kulture i umetnosti.

Delfi – prva destinacija savremenih trećaka

Nakon višečasovnog putovanja, učenici su u večernjim časovima stigli u Delfe, čuveno antičko proročište i dom proročice Pitije, koje se nalazi na obroncima planine Parnas u centralnoj Grčkoj.

U antičkoj Grčkoj Delfi su smatrani za centar sveta i tada je ovo mesto bilo najvažnije proročište koje su pohodili hodočasnici iz svih krajeva Mediterana. Reči boga Apolona ovde su izgovarane kroz visoku sveštenicu Pitiju.

Putovanje

Ceo arheološki kompleks Delfija se od 1987. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine. Zapadno od ovog lokaliteta nalazi se i moderan, istoimeni grad, u kome živi oko 3.500 stanovnika.

Nova iskustva drugog dana ekskurzije

Nakon doživljaja koje su iskusili na početku putovanja, učenici su drugog dana posetili legendarnu planinu Parnas, koja se nalazi iznad drevnog grada Delfi.

Delfi je mesto koje odiše posebnom inspiracijom i šarmom. Mesto na kom su se do neba digle ogromne litice, koje se u podnožju pretvaraju u blage padine, a u samom dnu su ruševine drevnog grada Delfi, koje fasciniraju svojom veličinom i spomenicima koji svedoče o burnoj prošlosti.

Učenje istorije u proročištu stare Grčke

Savremeni učenici su se podsetili gradiva koje su učili, legendi i mitova s obzirom na to da je najbolji deo Delfa posvećen proročanstvu Apolona, koje se ovde čuva, sa ostalim vrednostima grčke države.

Grčka

Učenici su videli i centar i svetilište, Apolonov hram, gde je sedeo i legendarni Orakle, koji je govorio tajanstveno proročanstvo u ime boga Apolona. U ovom hramu nalazi se kamen – „pupak” (pupak zemlje), koji simbolizuje centar zemlje. Donji deo je posvećen boginji Atini, gde je jedan od najlepših spomenika – Rotonda sa stubovima.

U blizini muzeja učenici su videli čuvenu statuu „vozač” i veliki broj rimskih statua. Ovde su saznali da su se proročištu obraćali ljudi svih staleža, pretežno višeg staleža, sa pitanjima o državnim poslovima, a pojedinci su tražili i savete i mišljenja. Najpoznatiji među njima bili su Edip, Aleksandar Veliki, Temistokle, ali i Sokrat. Biti za trenutak na mestu nekadašnjih velikana bio je veličanstven osećaj za učenike.

Od mita do stvarnosti

Delfi je fokidski grad, iz kog je potekao kult boga Apolona, a savremeni gimnazijalci su se baš na ovom mestu podsetili još jedne značajne legende.

Ekskurzija

Naime, sveštenica Pitija, sedeći na tronošcu u unutrašnjem delu Apolonovog hrama, jednom mesečno padala je u trans i u prisustvu sveštenika izgovarala nerazumljive božanske poruke, od kojih su sveštenici potom stvarali dvosmislene stihove.

Oni zadovoljni odgovorima vraćali su se u Delfe i zauzvrat ostavljali darove, većinom spomenike posvećene pobednicima, koji su stajali ili u riznicama ili pod otvorenim nebom na Svetom putu. Čuvši ovu priču, učenici su dali i svoj doprinos i ostavili dar kako bi ponovo posetili ovo predivno mesto.

Obilazak drevnog Akropolja

Savremeni trećaci su treći dan boravka na ekskurziji u Grčkoj proveli uživajući u zadivljujućim zidinama građenim kroz vekove u različitim stilovima, koje se izvijaju nad 150 metara visokim stenama.

Ove zidine samo su okvir čuvenog grada na čijem vrhu se nalazi nekoliko hramova posvećenih boginji Atini, kao i grčka pozorišta i teatri, a čije originalne ruševine, restaurirani delovi i očuvane celine simbolizuju izdrživost i, kao takve, svedoče o različitim epohama ljudske istorije, njihovog stvaranja i želje za opstankom.

Remek-dela antike: Propileja i Hram Atine Nike

Nakon ulaska na sam Akropolj, savremeni učenici su se podsetili lekcije iz latinskog jezika gde se spominjao ulaz Propileja, monumentalne građevine, koji je izgrađen još tokom klasičnog perioda. Danas vidljivu Propileju projektovao je arhitekta Mnesikle, a nalazi se na mestu gde su bile dve njene prethodnice: starija monumentalna kapija i nešto mlađa, koje su uništene u grčko-persijskim ratovima, da bi konačno bile obnovljene po ideji Mnesikla, ali ipak uz nešto rezervisaniji krajnji rezultat.

Trećaci na ekskurziji u Grčkoj

Sledeća stanica bila je Hram Atine Nike, izgrađen tokom Perikleovog perioda, baš kao i najuočljiviji hram Partenon, posvećen Atini Partenoni, zaštitnici Atine. Od Erehteona, koji je, naravno, posvećen boginji Atini, ali i Posejdonu Erehteusu, učenici su prepoznali najpoznatije grčke stubove sa uklesanim karijatidama. Jedna za drugom smenjivale su se znamenitosti, pričajući priču o postanku i vremenu koje je na njima ostavilo traga.

Svi putevi vode u Atinu

Nakon razgledanja Akropolja i Arheološkog muzeja, puni utisaka, savremeni trećaci su se vratili u hotel. Zajednički utisak bio je da je Atina zaista prelepa tokom svakog godišnjeg doba i goste svaki put dočekuje raširenih ruku. Posle svega što su savremeni trećaci do sada videli, zaključili su da da svi putevi ipak vode u Atinu!

O svim aktivnostima sa ekskurzije učenika trećeg razreda škola obaveštava roditelje putem SMS-a, vesti, društvenih mreža i elektronske pošte.

Pogledajte više fotografija ovde »

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.