Prva maturantska ekskurzija u Rusiji: Učenici očarani Moskvom i Sankt Peterburgom

Prva generacija maturanata Savremene gimnazije bila je na ekskurziji u Rusiji, koja ih je očarala već na prvi pogled.

Moskva – mozaik na ruski način

Moskva liči na jedan od brojnih mozaika koji ukrašavaju foajee njenih podzemnih stanica. Ovaj grad u sebe lako prima svakojake tradicije i uticaje da bi na kraju, opet, ostao – jedinstven. Zaključak maturanata je bio da, koliko god vremena proveli u Moskvi, nije im dovoljno da otkriju sve tajne koje ona krije.

Studijsko putovanje - Rusija

U organizaciji agencije „Putnik” škola se trudila da učenici ovaj grad dožive na pravi način. Od Kremlja, Boljšoj teatra, Crvenog trga, Lenjinovog mauzoleja, Hrama Svetog Vasilija Blaženog, Crkve Svetog Mihaila i Uspenske crkve, Novodevičjeg manastira, Gorki parka pa sve do vožnje žičarom i obilaska Muzeja planete Zemlje i Muzeja istorije istraživanja svemira i Tretjakovske galerije postalo je jasno sa svakim novim odredištem da, što se više mesta obiđe, još više za obilazak ostaje.

Univerzitet Lomonosov, najveći i najstariji univerzitet u Rusiji

Da bi se shvatila važnost ove institucije u istoriji ruskog, evropskog, pa i svetskog obrazovanja, Lomonosov u Rusiji predstavlja ono što su u Engleskoj Oksford i Kembridž, u Americi Jejl i Harvard ili u Irskoj Triniti koledž. Biti za trenutak deo ustanove koju pohađa 40.000 studenata, oko 7.000 postdiplomaca i preko 5.000 studenata na specijalističkim studijama bilo je nezaboravno iskustvo budućih studenata.

Sankt Peterburg – grad Čajkovskog i Dostojevskog

Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. godine. Dva veka je bio prestonica carstva, a oduvek kulturna prestonica Rusije. Nalazi se na obali Finskog zaliva i delti reke Neve. Prožimaju ga mnogobrojni kanali, zbog čega je poznat kao „Venecija severa”. Grad Čajkovskog i Dostojevskog, megapolis duhovnosti, grad carskih palata i zadivljujućih fasada, grad koji ima sopstveni identitet učinio je da boravak u njemu učenici dožive kao nestvarnu bajku.

Jedna od destinacija koje su učenici obišli bio je i čuveni „Ermitaž”, najveći muzej na svetu i jedan od najstarijih aktivnih muzeja sa zbirkom od preko tri miliona umetničkih dela. Dvorac Peterhof i njegov park sa fontanama, koji su na listi svetske Uneskove baštine, zajedno sa izletom u Carsko selo, simbol preporoda Rusije i njene kulture, učinili su da se svaki maturant ponovo vrati u Sankt Peterburg.

Nezaboravni utisci učenika

Iako su je dugo iščekivali, savremenim maturantima je ekskurzija proletela. Kako kažu, preteško je biti toliko rečit da bi na valjan način opisalo ovo bogatstvo umetnosti, prestiža i moći koje su oni iskusili za pet dana boravka u Rusiji. Ne postoje izrazi i superlativi kojima se olako mogu opisati, a Sankt Peterburg sa Ermitažom, Peterhofom i Katarininom palatom će biti definitivni krivci za to.

Dostojevski je lepo rekao: „Lepota će spasiti ovaj svet”.

Pogledajte više fotografija ovde »

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.