„Od DNK do Severnog pola”: Savremeni gimnazijalci na manifestaciji „Maj, mesec matematike”

Učenici Savremene gimnazije su sa profesorkom biologije Anom Vasilić i profesorkom matematike Anom Njegomir u utorak, 14. maja, posetili nacionalnu manifestaciju „Maj, mesec matematike”, koju je osmi put zaredom organizovao Centar za promociju nauke, u saradnji sa Matematičkim institutom SANU.

Šta je zajedničko matematici i geografiji?

Ove godine na manifestaciji „Maj, mesec matematike” priređen je „put oko sveta” u potrazi za neraskidivom vezom između matematike i geografije, dve discipline koje, kada se prepletu, otkrivaju skrivene predele.

Na Andrićevom vencu održana je interesantna radionica „Od DNK do Severnog pola”, gde su savremeni gimnazijalci naučili kako je moguće pročitati DNK poput knjige u kojoj su umesto slova nukleotidi.

Radionica

Učenici su ovde bili i u ulozi enzima i sami pravili prototip fragmenta DNK pomoću više boja i malo matematike. Uverili su se kako je od njega moguće dobiti traku, a od trake slovo.

Oni su dobili i odgovore na pitanja koliki će biti nukleotidi, kako će nas odvesti čak do Severnog pola i da li će to biti njihova jedina destinacija.

Kreativni časovi za znanje koje se bolje i duže pamti

Savremena gimnazija za svoje učenike u kontinuitetu organizuje zanimljive časove, koje učenici posebno vole, jer im je manje konvencionalan način učenja veoma drag. U ovakve vannastavne aktivnosti učenici se veoma brzo i uklapaju.

Zato je Savremena i ovog puta oslušnula njihove potrebe i želje i uputila se na popularnu manifestaciju „Maj, mesec matematike”, gde su učenici upotpunili svoja znanja nesvakidašnjim informacijama i zanimljivostima.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.