Od Karađorđevića do Andrića: Savremeni gimnazijalci u septembru bili u muzeju, bioskopu i pozorištu, a stigli su i do dvora

Krajem septembra profesori Savremene gimnazije učinili su da časovi dobiju neku novu dimenziju, pa su tako učenike četvrtog razreda vodili na Beli dvor, trećake u Muzej Ive Andrića, dok su svi zajedno bili u bioskopu i pozorištu.

Maturanti na dvoru

U sredu, 25. septembra, maturantima su časovi počeli u kraljevskom kompleksu. 

Obilazak je počeo šetnjom do Kraljevskog dvora, a prvo što su posetili bila je dvorska Crkva Sv. Andreja Prvozvanog, u kojoj im je vodič pričao o sudbini crkve u vreme socijalističke Jugoslavije i o tome kako je ona bila korišćena tokom posete cara Hajla Selasija. 

Beli dvor

Savremeni gimnazijalci su potom obišli Kraljevski dvor, rađen u srpsko-vizantijskom stilu. Čuli su priču o arhitekti Nikolaju Krasnovu i uputili se u podrum, gde su videli Dvoranu šapata, Dvoranu Dušanove ženidbe i salu za projekcije, ali i čuli anegdote o poseti engleske kraljice Elizabete Josipu Brozu. Nakon toga je usledio obilazak Zlatnog salona, biblioteke, trpezarije i Plavog salona. 

Posle obilaska Kraljevskog dvora, maturanti su se uputili ka Belom dvoru, gde su imali priliku da vide Svečani hol, trpezariju i biblioteku, kao i salon u kome je predsednik SRJ Slobodan Milošević održao svoje poslednje obraćanje građanima. 

Nakon obilaska dvora, učenici su saznali šta ih očekuje u jednom interdisciplinarnom projektu koji će spojiti istoriju, sociologiju, engleski i srpski, a tokom koga će istraživati teme iz vremena Kraljevine Jugoslavije. Sve radove u okviru ovog projekta oni će pisati na srpskom i engleskom jeziku.

Treći razred u poseti Andriću

U Muzeju Ive Andrića učenici su od stručnog vodiča čuli niz važnih pojedinosti iz života i rada Ive Andrića, srpskog književnika koji je 1961. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Predavanje je pratilo tri etape piščevog života: prvu – od upoznavanja sa mestom rođenja i porodičnim okolnostima, preko školskog perioda, njegovih ocena, prve objavljene pesme, do započetih i naknadno završenih studija i faze rada na pripovetkama, drugu – kada je sasvim povučeno pisao svoja tri najveća romana tokom Drugog svetskog rata, a zatim i dobio Nobelovu nagradu i treću – u kojoj je smeštena prepiska sa suprugom, fotografije i primerci njegovih prevedenih dela na brojne jezike sveta. 

Muzej Ive Andrića

Ovaj stan je zapravo spomen-muzej, u kome su kao eksponati izloženi i Andrićevo diplomatsko odelo i veliki kofer koji je koristio. Učenici su slušali o raznim detaljima iz Andrićevog diplomatskog života, nakon čega su mogli da obiđu sobe njegovog stana, dnevnu i radnu sobu, u kojima se nalazi, pored autentičnog nameštaja, stolova, slika i figurica, i piščeva lična biblioteka, najvećim delom smeštena u radnoj sobi.

Više fotografija »

Aktivnosti za prvi i drugi razred

Malo drugačije aktivnosti organizovane su za učenike prvog i drugog razreda Savremene gimnazije.

Savremeni gimnazijalci su u četvrtak, 26. septembra, pogledali film „Bilo jednom u Holivudu”, dok su 30. septembra uživali u pozorišnoj predstavi „Boje šteka”.

Savremene nastavne aktivnosti

Savremena gimnazija redovno vodi učenike na različita kulturna i javna dešavanja. Posebno je zadovoljstvo kada se broj učenika na ovim aktivnostima iz meseca u mesec uvećava.

Za naredni period planirana su nova druženja i još interesantnije aktivnosti.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.