Kako savremeni gimnazijalci uče na daljinu?

Učenici Savremene gimnazije poslednjih dana nastavu pohađaju putem sistema učenja na daljinu. Zbog odluke Ministarstva prosvete da se nastava u osnovnim i srednjim školama obustavi zbog epidemije koronavirusa, časovi u Savremenoj izgledaju drugačije nego obično. Ipak, ova promena ne utiče na sam kvalitet nastave i razmenu znanja – zahvaljujući savremenoj tehnologiji, ona je na istom nivou.

Putem sistema učenja na daljinu, savremeni gimnazijalci iz udobnosti svog doma redovno prate nastavu, rade projektne radove i domaće zadatke, imaju grupne konsultacije i komuniciraju sa svojim predmetnim nastavnicima.

dl platforma u upotrebi u savremenoj gimnaziji

Šta je sistem učenja na daljinu – Distance Learning System?

Logovanjem na DL platformu, učenici Savremene gimnazije mogu da prate časove uživo putem Live streama, odnosno da se preko video-linka uključe u prenos predavanja. Pored toga, platforma gimnazijalcima omogućava da časove prate i nakon emitovanja Live streama, gledanjem snimka u Video arhivi.

Prisustvo na nastavi profesori prate i ocenjuju kroz aktivnosti u virtuelnom razredu. Osim samog predavanja, učenici dalju komunikaciju nastavljaju sa predmetnim nastavnikom putem video-poziva, četa, imejl-komunikacije ili Skajp grupnih konsultacija.

Učenicima Savremene gimnazije su na raspolaganju i mobilne aplikacije za iOS i Android, koje omogućavaju pristup DL platformi i obezbeđuju još lakše i interaktivnije učenje preko telefona ili tablet uređaja.

Preko aplikacije Savremene gimnazije učenici mogu uživo da prate redovne časove ili dodatna predavanja i seminare, razmenjuju utiske i znanja sa ostalim učenicima, kao i da komuniciraju sa predmetnim nastavnicima preko četa. Takođe, tu se nalaze svi dostupni nastavni materijali i zanimljive video-prezentacije.

Vaši utisci – najveća nagrada za naš rad

Realizacija nastave i proces učenja su u novonastaloj situaciji izazov kako za nastavnike, tako i za učenike i roditelje. Ipak, pozitivni komentari koji svakog dana stižu na adresu Savremene gimnazije govore u prilog činjenici da učenicima nedostaje škola i da uspešno prevazilaze tešku situaciju u kojoj se trenutno nalazi cela zemlja.

Tako savremeni gimnazijalci uglas poručuju:

„Predavanja su super i razumljiva su u potpunosti.”

„Sve je super, predavanje je odlično, sve razumem.”

„Predavanja su super i hteo bih ovom prilikom da pohvalim Vas i sve ostale profesore, kao i samu školu zbog fenomenalne organizacije.”

„Nedostaje mi puno moja Savremena!”

„Časovi su odlični. Vrlo su korisni i dobro realizovani. Imamo časove iz svih predmeta, tako da ne gubimo ništa od nastave. Dobijamo zadatke kroz aplikacije koje već koristimo.
Puno nam pomažu u ovoj situaciji kada ne možemo da idemo u školu.”

Kao i učenici, tako su i roditelji morali da se prilagode trenutnoj situaciji. Ipak, zbog savremene tehnologije, taj prelazak je u Savremenoj ostao gotovo neprimetan. Utisci roditelja su upravo u skladu sa tim:

„Želim da Vam se zahvalim što ste pravovremeno reagovali u ovoj vanrednoj situaciji i zaštitili našu decu. Takođe, i na organizovanju onlajn-nastave sa kvalitetnim predavanjima.
Ćerka je juče plakala kada je saznala da je kraj školske godine, jer deca evidentno vole Savremenu gimnaziju.
Danas je uredno ustala u 10 h, pisala i pratila predavanja. Ne verujem da je sličan entuzijazam pokazivala i na časovima, jer pubertetlije vole da pričaju. Nadam se da ćemo svi zajedno uspeti da omogućimo našoj deci da sa što manje trauma izađu iz ove pandemije.
Vama i Vašim kolegama želim da sačuvate dobro zdravlje i svoje najbliže i da u budućnosti pomognete našoj deci da se obrazuju i nadoknade propušteno.”

Savremena gimnazija će i tokom vanrednog stanja, zajedno sa posvećenim i vrednim učenicima, roditeljima punim podrške i motivisanim nastavnicima nastaviti da neguje i podstiče vrednosti zahvaljujući kojima je – stvarno drugačija.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.