Učenici Savremene vas uče: O bogatom Šekspirovom nasleđu

Učenici trećeg razreda koji pohađaju Kombinovani program, zajedno sa profesorkom engleskog jezika Milicom Aleksić, obeležili su dan Šekspirove smrti (ali i njegovog rođenja). Gimnazijalci su onlajn-čas posvetili značaju koji Šekspir ima za engleski jezik, ali i kulturu uopšte. 

Važnost Šekspirovog nasleđa i paralela sa modernim svetom

Gimnazijalci su se na početku časa podsetili dela koja već znaju, pogađajući ih na osnovu prikazanih slika. Zatim su se osvrnuli na činjenicu da je Šekspir neka od svojih najvećih dela napisao u periodu kada je kuga vladala Londonom i Pozorište „Gloub” stoga bilo zatvoreno, napravivši tako paralelu sa sadašnjom epidemijom koronavirusa. 

Bogaćenje rečnika i interaktivni kviz znanja

Tokom časa učenici su se upoznali sa uticajem Šekspira na standardizaciju i bogaćenje engleskog jezika, ali i saznali da su se reči „pregovarati” i „menadžer”, koje se danas svakodnevno koriste u poslovanju, zapravo prvi put pojavile u njegovim dramama. Poznati izrazi poput „ljubav je slepa” takođe su njegova zasluga. Nakon toga, koristeći interaktivnu aplikaciju Quizizz učenici su proverili svoje znanje, takmičeći se međusobno, a nastavnica je dobila povratnu informaciju o praćenju časa. 

„O Romeo, Romeo” – učenici kao Šekspirovi junaci

Usledio je još interesantniji deo časa kada su učenici dobrovoljci glumili poznatu scenu sa balkona iz dela „Romeo i Julija”, čitajući naizmenično verziju na starom i modernom engleskom jeziku. Odgledali su posle toga istu scenu iz tri različite filmske ekranizacije (1968, 1996, 2013), nakon čega je usledila diskusija o razlikama, odudaranju od originala, stilu izvođenja itd. 

Imajući u vidu da su neki glumci bliski njihovoj generaciji, bili su vrlo motivisani i uočili su zanimljive detalje u pogledu jezika. 

Zanimljiv domaći zadatak inspirisan engleskim piscem

Pred kraj, učenici su dobili zadatak da napišu radove inspirisane Šekspirovim najpoznatijim citatima. Takođe, kao preporuku su od profesorke dobili i link gde i kako mogu besplatno odgledati najveće Šekspirove drame u produkciji londonskog „Glouba”. Sprovedena je i evaluacija korišćenjem aplikacije Mentimetar pa su tako trećaci dobili priliku da kažu šta im se najviše dopalo i šta su zapamtili. 

Korišćenje moderne tehnologije tokom onlajn-nastave je ono što Savremena gimnazija pruža svim učenicima i profesorima. Čas inspirisan Vilijemom Šekspirom još jedan je u nizu kreativnih, interaktivnih i zanimljivih predavanja koja su učenike motivisala, a profesorima pružila povratnu informaciju o radu i napretku učenika.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.