Umetnički projekti savremenih gimnazijalaca o simbolizmu

Savremeni gimnazijalci i u ovoj školskoj godini razvijaju svoja znanja na stvarno drugačije i zanimljive načine kroz interdisciplinarne i kreativne poduhvate.

U okviru izbornog programa Umetnost i dizajn, koji je zahvaljujući profesorki Maji Živković, naišao na veliko interesovanje, učenici su dobili zadatak na temu simbolizma, u kome je trebalo da naprave spot putem koga će objasniti i predstaviti epohu simbolizma. 

Simbolizam je međunarodni pokret koji je, inspirisan mitovima, legendama i basnama, u Evropi zaživeo na prelazu iz 19. u 20. vek, a čiji je cilj bio da u umetnosti prikaže stvari koje se ne mogu racionalno opisati. Neki od predstavnika ovog pravca u slikarstvu su Pol Gogen, Gustav Klimt i Ogist Roden, a u književnosti čuveni pesnici Šarl Bodler, Aleksandar Blok, Stefan Malarme, Artur Rembo... 

Profesorka likovne kulture Maja Živković ovakvim interaktivnim pristupom uspela je da napravi sveobuhvatnu vezu između umetnosti i srpskog jezika kao sredstva književnog stvaralaštva. 

Pogledajte radove učenica Savremene gimnazije:

Staša Bosanac, Tijana Ivanović i Ivana Bosanac

Elena Taševski

Katarina Ristanović, Aleksandra Milović, Larisa Vasović, Sara Janković i Nađa Bošković


 

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.