Interdisciplinarni čas španskog i likovne kulture u Savremenoj

Savremeni gimnazijalci su još jednom u oktobru prisustvovali upečatljivim interdisciplinarnim časovima.

Oni su zajedno sa svojim profesorkama španskog jezika i likovne kulture, Milicom Ivanović i Majom Živković, improvizovali Dan mrtvih, koji se u Meksiku obeležava 31. oktobra i 1. i 2. novembra.

Obeležavanje ovog tradicionalnog praznika predstavlja nacionalni simbol Meksika. Njegovi stanovnici mu se raduju i slave ga. Ovaj dan je svojevrsni praznik ljubavi – tada se Meksikanci prisećaju prijatelja i članova porodice koji više nisu sa njima uz pesmu, veselje i ulične zabave u jarkim bojama.

Savremeni mini-karneval

Povodom ovog popularnog praznika koji je UNESCO stavio pod svoju zaštitu, Savremeni gimnazijalci su organizovali mini-karneval, kreirajući karakteristične maske metodom oslikavanja lica, a u programu „Canva” napravili su pozivnice za obeležavanje Dana mrtvih, čime su još jednom pokazali izvanredne umetničke i informatičke sposobnosti.

Učenicima je danas kroz radionicu, u kojoj su podjednako uživali koliko u profesori, pretočena i prikazana drugačija filozofija života, odnosno smrti, rekla je profesorka španskog jezika Milica Ivanović.

Savremeni gimnazijalac Aleksandar Kašerić oduševljen je interdisciplinarnim pristupom na časovima španskog i likovnog.

Profesorka španskog i profesorka likovnog su udruženim snagama napravile radionicu na temu: ’Dia de los muertos’ (Dan mrtvih). Dan mrtvih je meksički praznik i veruje se da duhovi preminulih osoba tada dolaze u živi svet i posećuju svoje najmilije. U okviru ove radionice proučavali smo meksičku tradiciju, pravili oltare mrtvih i iscrtavali naša lica po uzoru na tradicionalni izgled stanovnika Meksika tokom ovog praznika. Interdisciplinarni čas je vrlo efikasan jer učimo kroz igru i zabavu. Drago mi je zbog toga i vrlo sam zahvalan što sam imao priliku da učim na ovaj način.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.