Kreativnost savremenih gimnazijalaca u punom sjaju

Izborni predmet Umetnost i dizajn zamišljen je tako da se u potpunosti sprovodi kroz projektnu nastavu i profesori Savremene gimnazije daju sve od sebe da temu kreativnosti i primenjene umetnosti učenicima približe na njima zanimljiv način. Dokaz za to je i projekat Napravi svoj spot, koji pokazuje ne samo koliko su naši učenici kreativni već i koliko su vešti u stvaranju sadržaja.

Zajedno sa profesorkama Tamarom Rajinac i Majom Živković učenici su na početku istraživali različite muzičke spotove i analizirali odnos videa i muzike, tehnike snimanja i obrade video-materijala, kako se postiže komplementarnost, zašto spotovi postaju popularni, zašto su neki prijatni za gledanje, a neki ne i slično. Primeri spotova bili su pažljivo birani tako da su učenicima prijemčivi, ali i da im na praktičan način daju ideje i smernice za izradu zadatka koji je bio pred njima. Učenici su se potom organizovali u timove čiji je zadatak bio da naprave video za muzičku podlogu po svom izboru. Na ovaj način od učenika su se očekivale dobra organizacija i saradnja, a kod njih su se razvijali timski rad, veštine analize i sinteze, kritičko mišljenje, digitalne veštine i odgovornost za krajnji proizvod. Činjenica da su učenici mogli sami da biraju muzičku podlogu, način izrade i program u kome su radili doprinela je njihovoj zainteresovanosti i angažovanosti, pa su i dobijeni rezultati zaista impresivni.

Pogledajte spotove najboljih učeničkih radova i uverite se u njihove veštine, kreativnost, i posvećenost školskim zadacima. Možda upravo gledate rane radove nekih budućih reditelja spotova i filmova, glumica, dizajnera, animatora...

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.