Savremena gimnazija izabrana za učešće u velikom evropskom projektu

Savremeni gimnazijalci su imali priliku da učestvuju u međunarodnom projektu „Girls Go Circular”.

Savremena gimnazija je u velikoj konkurenciji izabrana za učešće u ovom značajnom evropskom projektu, čiji je cilj povećanje broja žena u digitalnom i preduzetničkom sektoru. Projekat se odvija u okviru velike inicijative „Skills for the Future”, pod pokroviteljstvom programa Evropske unije „Horizont 2020”. Ovaj ambiciozni projekat pokrenut je na prestižnom Evropskom institutu za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT) u saradnji sa međunarodnom organizacijom „Junior Achievement Europe”, koja je lider u preduzetničkom obrazovanju. 

LINKgroup, osnivača Savremene gimnazije, prepoznale su vodeće evropske organizacije za obrazovanje kao važnog činioca za sprovođenje ovakvog projekta u ovom delu Evrope, što znači da su škole u okviru LINKgroupa izabrane da sa svojim učenicima aktivno učestvuju u realizovanju planova i ciljeva projekta „Girls Go Circular”. Na ovaj način Savremena gimnazija se uključila u široku mrežu evropskog partnerstva za unapređenje digitalnih veština kod mladih i omogućila svojim učenicima dragocene prilike za sticanje iskustva i učenje kroz saradnju sa međunarodnim obrazovnim institucijama i učenicima iz cele Evrope.

„Skills for the Future” – za mlade inovatore koji brinu o planeti

Projekat „Skills for the Future” (Veštine za budućnost) usmeren je na razvoj preduzetničkih veština kod srednjoškolaca i pronalaženje inovativnih rešenja u vezi sa klimatskim promenama, prehrambenim sistemima i održivim snabdevanjem mineralima i metalima. Pod mentorstvom istaknutih evropskih privrednih lidera, više od 1.000 učenika širom EU učestvuje u izgradnji održivog evropskog društva. Projekat obuhvata četiri strateške aktivnosti:

  1. internacionalne kampove za brainstorming koji se održavaju u Italiji, Mađarskoj i Sloveniji;
  2. obuku i razvoj komunikacionih veština za adekvatnu prezentaciju inovacija;
  3. razvoj preduzetničkih veština kroz rad sa mentorima;
  4. samit na kome najbolji učenički timovi predstavljaju svoje ideje i stiču veštine timskog rada, a njihovi nastavnici pohađaju obuku uvođenja učenja kroz izazove u nastavni proces.

„Girls Go Circular” – za više žena u digitalnoj i poslovnoj sferi

„Girls Go Circular” deo je projekta „Skills for the Future” i njegov cilj je povećanje broja žena u digitalnom i preduzetničkom sektoru u Evropi, odnosno smanjivanje rodne neravnopravnosti u ovim važnim oblastima današnjice, posebno u zemljama poput Srbije, u kojima je mali broj žena inovatora u odnosu na ukupno stanovništvo. Prema istraživanju iz 2019. godine, u Evropskoj uniji ima 11% manje žena nego muškaraca sa razvijenim digitalnim veštinama, dok žene predstavljaju samo 34% diplomaca STEM-a (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) i 17% stručnjaka za informaciono-komunikacione tehnologije.

Upravo zato će u okviru projekta „Girls Go Circular” 12.000 učenica srednjih škola iz zemalja sa manjim brojem inovatora imati prilike da pohađa radionice koje povezuju digitalne veštine i održivi razvoj. Kroz upoznavanje sa poznatim temama poput hrane, recikliranja u modnoj industriji, bezbednosti na internetu, korišćenja i odlaganja tehnoloških uređaja i pomoću digitalnih medija, učenice će usvojiti važna znanja, upoznaće se sa različitim pristupima, razviti liderske veštine i steći samopouzdanje koje će im pomoći da daju svoj stvaralački doprinos na polju održivog razvoja.

Učenicima Savremene gimnazije predstavljeni principi održive mode

Tema projekta je bila cirkularna ekonomija, sa posebnim fokusom na održivoj modi. 

Iako je glavni fokus projekta bio na devojčicama, dečaci su takođe bili učesnici ovog projekta, ali u nešto manjem broju. Četrdeset učenica Savremene gimnazije, zajedno sa profesorkama biologije Dijanom Šarac i Anom Vasilić, kroz različite tekstove, videe i testove otkrivale su na koji način različite fabrike, organizacije i pojedinci primenjuju i promovišu principe održive mode. Kroz posebne zadatke tokom radionica učenici su imali prilike da povezuju digitalne veštine i održivi razvoj. Sa ovom temom nisu imali prilike da se susretnu tokom dosadašnjeg školovanja, tako da je ovaj projekat bio dobra prilika da usvoje nova znanja, da se upoznaju sa različitim pristupima u cirkularnoj ekonomiji i da svoja znanja mogu kasnije da primenjuju. 

Učenica IV godine Dunja Mićunović izrazila je svoje zadovoljstvo učešćem, novim znanjima i iskustvom koje je stekla na ovom projektu, dok je profesorka Ana Vasilić ocenila da je projekat sjajno zamišljen jer kroz platformu za učenje i brojne zanimljive aktivnosti učenici imaju mogućnost da steknu veštine za razvijanje preduzetničkih ideja iz cirkularne ekonomije.

Savremena gimnazija – značajan evropski partner na polju obrazovanja, inovativnih pristupa i održivog razvoja

Učenice Savremene gimnazije su imale priliku da usvoje vredna znanja i steknu dragocena iskustva kroz pristup inovativnoj platformi za razvoj digitalnih i preduzetničkih veština u okviru projekta „Girls Go Circular”, a učešće u ovom ambicioznom projektu doneće školama LINKgroup sistema i značajna partnerstva u Evropi.

Jedan od važnih rezultata učešća u ovim evropskim projektima jesu i razmena iskustava i zajednička inicijativa za razvoj veština neophodnih za kvalitetan život i rad u 21. veku kod naših učenika.

Savremena gimnazija nastavlja da obezbeđuje najkvalitetnije školovanje i pruža relevantne međunarodne prilike za učenje za sve svoje učenike. Značaj ovih nastojanja prepoznale su vodeće organizacije za obrazovanje u Evropi, zbog čega naši učenici imaju jedinstvenu priliku za sticanje i razmenu znanja u okviru značajnih evropskih projekata.

Savremene profesorke Ana Vasilić i Dijana Šarac dobile su sertifikate za implementaciju ovog projekta u Savremenoj gimnaziji.

 

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.