Obeležen dan bezbednog interneta

Savremena gimnazija je 9. februara obeležila međunarodni događaj – Dan bezbednog interneta putem e-Twinning platforme kroz aktivnosti posvećene ovom danu.

Događaj je realizovan u saradnji sa Srednjom školom „Dante Aligijeri” iz Katanije, sa čijom se profesorkom Alesandrom Kostanco profesorka latinskog jezika Natalija Stanković povezala i dogovorila o načinu saradnje na ovom zadatku.

Na časovima učenicima su predstavljene glavne opasnosti koje im prete na internetu, a upoznati su i sa najvažnijim i najefikasnijim mehanizmima zaštite na internetu.

Savremeni gimnazijalci učestvovali u nizu zanimljivih projektnih zadataka

U okviru programa Pojedinac, grupa i društvo i predmeta Jezik, mediji i kultura profesori Darko Tmušić i Marija Pilčević Tomašević realizovali su projektne zadatke među kojima su bili:

  • Izrada flajera u CANVA modelu koji treba da pošalje jasnu poruku mlađoj populaciji na šta treba da obrate pažnju i kome mogu da se obrate za pomoć.
  • Izrada stripa u programu „Pixton”.
  • Izrada onlajn-slagalice sa posterom u pozadini preko aplikacije „Jigsaw Planet”.
  • Upoznavanje sa onlajn-igricom „Bezbedni na internetu”, nastalom kao rezultat projekta „Bezbednost i odgovornost”, koji Fondacija „Tijana Jurić” realizuje uz podršku Telenor fondacije. Cilj ovog projekta je da decu i mlade informiše o opasnostima koje vrebaju na internetu, ali i savetuje o načinima na koje se od njih mogu zaštititi.
  • Izrada sajta.

Na časovima srpskog profesorka Ivana Mirović pomagala je učenicima da formulišu poruke, od kojih su neke postavljene kako na sajtovima koje su specijalno za ovu priliku uradili, tako i na posterima koje su tematski radili.

Posebno su bili kreativni učenici II-1 Aleksandra Mosurović i Mihailo Marjanović, koji su uradili neku vrstu igrice/pitalice sa najčešćim problemima sa kojima se mlađa populacija može sresti na internetu.

Učenice II-2 Milica Milutinović i Barbara Stojanović uradile su i onlajn-slagalice, koje možete da pogledate ovde: slagalica1, slagalica 2, slagalica3.

Obeležavanjem Dana bezbednog interneta Savremena gimnazija želi da afirmiše korišćenje interneta i drugih informaciono-komunikacionih tehnologija i alata, ali sa naglaskom na pravilnoj selekciji sadržaja i bezbednosti, a sa ciljem da se mladima usadi svest o korisnosti modernih tehnologija, kao i o bezbednosnim rizicima o kojima treba voditi računa.

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.