Učestvujte na jedinstvenom Brainfinity takmičenju!

U toku su prijave za Brainfinity – takmičenje u problem solvingu i logičkom razmišljanju za srednjoškolce i starije osnovce, koje će ovog proleća okupiti mlade problem solvere iz čitave Evrope, a među kojima možete da budete i vi!
Brainfinity je nesvakidašnje nadmetanje na kom učenici timski rešavaju kreativne i logičke zadatke u realnom kontekstu koristeći sve prednosti informacionih tehnologija, a na kom žiri čine naši najeminentniji nastavnici i stručnjaci u oblasti obrazovanja.
Ovo je jedinstvena prilika da se priključite svojim drugarima koji su se već prijavili za učešće, da se dobro zabavite, razvijate svoje vijuge i osvojite vredne nagrade.

Prijavite svoju ekipu ovde!

Brainfinity kod učenika razvija ključne veštine za uspešnu budućnost

Prošle godine Brainfinity je okupio veliki broj ekipa ne samo iz Srbije, već i iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije koje su uživale u izazovima i oduševile žiri svojom kreativnošću, snalažljivošću i timskim radom.

Cilj Brainfinity takmičenja je da osposobi učenike da usvoje principe projektno orijentisane nastave i znanje iz škole primene u kontekstu koji je njima blizak.

„Na Brainfinityju sam naučio da mogu šta god poželim, samo ako se dovoljno potrudim za to”, kaže Aleksa Gavrilović, učenik i pobednik Brainfinity 2020 takmičenja.

Na Brainfinity takmičenju učenici koriste znanja iz fizike, matematike, logike i drugih predmeta, i u neformalnom i opuštenom ambijentu, uz upotrebu računara, telefona, ajpeda i drugih tech uređaja rešavaju postavljene zadatke. Ovakva vrsta mentalnih izazova razvija kod dece istraživački duh, kritičko mišljenje, bolju angažovanost, veću kreativnost i ključne Pisa veštine za 21. vek.

Profesor Ivan Anić, autor takmičenja i stalni član žirija, tvrdi da se kroz ovo takmičenje menja percepcija usvajanja znanja.
„Na Brainfinity takmičenju deca se hvataju ukoštac sa realnim problemima, a matematika na ovaj način postaje funkcionalno primenljiva”, ističe on.

 

 

 

 

Kako izgleda Brainfinity takmičenje?

Takmičenje se sastoji iz nekoliko faza, pa tako učenici u Brainfinity izazovu rešavaju Brainfinity probleme onlajn – sa bilo koje lokacije, posle čega ih finalno nadmetanje čeka u Beogradu.

Ali, da bi se plasirale u Brainfinity izazov, potrebno je da se ekipe prvo prijave na takmičenje, i reše jedan od dva problema koji će im stići na mejl nakon prijave.

Za Brainfinity takmičenje nije potrebna nikakva posebna priprema, a ni predznanje, ali se pokazalo da bolje rezultate pokazuju ekipe koje su se već sretale sa problemima koji su se ranije provlačili na takmičenju. Ako želite da i vaša ekipa provežba te zadatke i bude što spremnija za takmičenje, možete ih pronaći ovde.

Više o pravilima i propozicijama takmičenja pročitajte ovde.

Ovako je izgledalo prošlogodišnje Brainfinity finale:

Ekipe koje prođu u finale mogu da steknu i dodatne bodove, u čemu će im pomoći školski drugovi, prijatelji i porodica šerovima na Fejsbuku i lajkovima na Instagramu. Kako je ovo takmičenje koje podstiče učenike na kreativnost, ekipe dobijaju poene i za najinventivniji logo i ime.

Staromodna i formalna takmičenja? Brainfinity je sve suprotno od toga!

Problem solving je jedna od najefikasnijih nastavnih metoda za razvoj učenika. Za razliku od klasičnih školskih takmičenja, na Brainfinity takmičenju učenici su izuzetno angažovani, rešavaju zadatke bez stresa i straha od greške, jer ne postoji samo jedan ispravan odgovor. Oni su detektivi, mali istraživači, putnici kroz vreme, preduzetnici koji imaju zadatak da reše određeni izazov. Umesto učenja napamet, Brainfinity ujedinjuje znanje, snalažljivost i timski rad. Ovo takmičenje podstiče razvoj višestruke inteligencije kod dece, pa je stoga pogodno za sve tipove učenika: kreativce, logičare, bubalice, intuitivce… Svako od njih pruža svoj jedinstven doprinos u rešavanju problema.

Baš kao u najuspešnijim školskim sistemima u svetu kroz takmičenje koje predstavlja spoj igre i učenja deca postižu najbolje rezultate, oslobađaju svoj pun potencijal i otkrivaju sposobnosti za koje nisu ni znali da ih poseduju a koje će im biti izuzetno važne za buduće obrazovanje.
Najbolje ekipe očekuju i vredne nagrade koje će učenike samo još više motivisati da daju sve od sebe, dok će nastavnici pobedničke ekipe dobiti jednogodišnje članstvo u Institutu za moderno obrazovanje i pristup najmodernijim obrazovnim resursima koji će im pomoći da ostvare iskorak u svojoj karijeri.

Prijavite se na takmičenje i testirajte svoje veštine! 

Pravo učešća imaju svi srednjoškolci i stariji osnovci, a ekipu može da prijavi bilo ko. Ekipa ima četiri učenika i jedan nastavnik će je svojim savetima voditi kroz sve faze takmičenja. Timovi mogu biti sastavljeni od učenika različitih razreda, pri čemu će se takmičiti u konkurenciji ekipa najstarijeg člana.

Iskoristite priliku da testirate svoje veštine i sposobnosti, sjajno se zabavite, osvojite vredne nagrade i budete deo takmičenja koje je do sada izazvalo ogromno interesovanje dece, nastavnika i roditelja.

Prijavite svoju ekipu na vreme!

Prezadovoljna sam i ponosna sam što sam roditelj učenika Savremene gimnazije. Već pri prvom susretu sa rukovodstvom škole, kada sam se interesovala o upisu svog deteta, uvidela sam sa koliko ljubavi, entuzijazma i profesionalizma pristupate svom radu. Bila sam zadivljena pristupom, idejama i načinom rada. Tako nešto postoji i kod nas! Ne treba Vam dugo da shvatite da je to škola koju biste poželeli svakom detetu. Kreativnost, savremena tehnologija , kvalitetno obrazovanje, ali pre svega ljudskost koja odiše u školi, čine ovu školu drugačijom koja s pravom po meni nosi naziv, Savremena gimnazija. Sa ovakvim pristupom od samog početka, uspeh ove škole, a i naše dece sa vama, je neizbežan. Sve čestitke! Jelena Đorđević, Andrijina mama
Savremena u svakom smislu, naša škola pruža funkcionalno znanje i dobru pripremu za visoke škole i fakultete u Srbiji i inostranstvu. Primenom savremene i kreativne metodike nastave, u kojoj su nastava i procena dostignuća učenika usklađeni sa najvišim standardima postignuća za kraj opšteg srednjeg obrazovanja, naša škola temeljno i kvalitetno unapređuje jezičku, matematičku, naučnu, umetničku, kulturnu, tehničku i informatičku kompetenciju – što je neophodno za nastavak obrazovanja i dalji profesionalni razvoj. Kabinetska nastava je propraćena upotrebom interaktivnih tabli i edukativnog softvera, a praktična istraživačkim radom i kritičkim razmišljanjem.